Navigatie overslaan
Kies je cursus

Caroline Babendererde

Viool

Over Caroline

Caroline Babendererde leerde op 6-jarige leeftijd vioolspelen van haar vader en sinds 1994 is ze orkestviolist in diverse symfonie- en kamerorkesten, waaronder het Noord Nederlands Orkest, het Radio Symfonie Orkest en het Nieuw Philharmonisch Orkest. Tegenwoordig is ze ook concertmeester van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO) en violiste in het Namibia-trio.

Naast viooldocente bij VRIJDAG is Caroline artistiek leider van het kinderstrijkorkest Swingstrings. In haar lessen en workshops staat samen muziek maken centraal. Ze is altijd op zoek naar verbinding; de verschillende kinderen en hun karakters zorgen telkens voor een andere sfeer, en het is keer op keer bijzonder om te zien hoe die samenkomen.

Opleiding en meer

Caroline begon haar vakopleiding aan het conservatorium van Groningen en studeerde af in Antwerpen. In 2012 volgde ze de BIK-opleiding (Beroepskunstenaars in de klas) aan de Hanzehogeschool Groningen. Trainingen bij o.a. Musicians without borders in Amsterdam zorgden voor een verdere verdieping van haar muzikale werk met kinderen. Sindsdien geeft ze workshops op scholen en in AZC’s en in 2019 richtte ze Music for Namibia Kids op.

Favorieten/inspiratie

Tijdens haar muziekstudies waren de violisten Mark Blekh, Zino Vinnikov en Valentin Zhuk haar inspirerende viooldocenten. Ze houdt van de muziek van Irtzhak Perlman, Hillary Hahn, Billy Holliday, Debussy, Brahms en nog vele anderen die vanuit het hart muziek maken of maakten.

Samen muziek maken en onze innerlijke stem laten klinken staat centraal in alle workshops en lessen die ik geef.

Caroline Babendererde