Navigatie overslaan
Kies je cursus
Maartje Ghijsen

Maartje Ghijsen is theaterdocent bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Maartje? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Maartje Ghijsen

Theaterschool voor volwassenen

Over Maartje

Zowel in haar lessen als in de voorstellingen die ze maakt, staat het engagement van de speler centraal. Maartje Ghijsen werkt vaak vanuit een thema of repertoiretekst waarin ze elke keer opnieuw de eigenheid en inbreng van de spelers probeer om te zetten in betrokken en inventief spel. Het uiteindelijke aandeel dat iemand in het stuk heeft, wordt bepaald door zijn of haar eigen niveau en talent.

Ze maakt gebruik van verschillende disciplines, omdat dit nog meer mogelijkheden biedt om spelers op hun eigen kwaliteit en talenten aan te spreken. Beweging, muziek, dans, tekst, ruimtegebruik, maar ook techniek, grime, kostuums en decor. Ze vraagt zich altijd af: waar loopt iemand warm voor? Zo hoopt ze ontroerende en persoonlijke voorstellingen te creëren die iets vertellen over het hier en nu.

Opleiding en meer

Ze haalde haar bachelor Theaterdocent/maker aan de Theaterschool in Amsterdam en volgde de acteursopleiding De Trap. Vlak na haar afstuderen heeft ze met vier andere makers Theatergroep Slapelozen opgericht, waarmee ze in Amsterdam grootschalige community-producties maken. Theater dat midden in de samenleving staat, waarin de gemeenschap meespeelt en verhalen vertelt. Maartje was elf jaar artistiek leider van De City Speelt, een theater- en productiehuis in Weesp en werkt al meer dan tien jaar bij Toneelgroep Amsterdam.

Favorieten/inspiratie

Theatergroep Carver, Toneelspelersgezelschap STAN, Dood Paard, Discordia en Het Barre Land. Maar ook het werk van Ambramovic en Adelheid Roosen. Ze werkt graag met teksten van Tsjechov, Pinter, Pessoa, Beckett en Armando.

Zowel in mijn lessen als in de voorstellingen die ik maak, staat engagement van de speler centraal. Waar loopt iemand warm voor, is de vraag die ik mezelf altijd stel als ik aan het werk ben.

Maartje Ghijsen

Workshops en cursussen

Er zijn momenteel geen workshops of cursussen. Bekijk ons hele cursusaanbod.