Navigatie overslaan
Kies je cursus
Remko Wind

Remko Wind is muziekdocent bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Remko? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Remko Wind

Keyboard, Piano

Over Remko

‘Muziek is de moedertaal van ons hart.’ Die tegeltjeswijsheid hing bij zijn ouders aan de muur. Als autodidact leerde Remko Wind zichzelf notenlezen en pianospelen, hij begon al jong met componeren en improviseren en werd kerkorganist toen hij elf was. Waarom gaat het ene kind op voetbal, en leert het andere zichzelf noten lezen? Intrinsieke motivatie! Remko Wind geniet van het moment dat een kwartje valt bij een leerling, als het lesmateriaal zijn werking heeft, als zijn coaching zijn vruchten afwerpt. Soms kan een hele kleine tip een heel groot effect hebben. Hij probeert altijd de balans te vinden tussen discipline en humor. Elke leerling is uniek in en dat maakt het lesgeven telkens weer spannend, maar levert hem ook veel energie.

Opleiding en meer

Remko studeerde aan het conservatorium in Zwolle, tegenwoordig ArtEZ, met als hoofdvak klassieke compositie, bij Alex Manassen. Hij componeert veel muziek, zowel autonoom als in opdracht, van muziek voor toneelvoorstellingen, tot opera's in de buitenlucht. In 2011 schreef hij de muziek voor de Drentse Bluesopera, in 2019 de voetbalopera Veendammer Wind. Daarnaast treedt hij zoveel mogelijk op met bands en solisten, in theaters, popzalen, kroegen en op allerlei andere podia.

Favorieten/inspiratie

Je zou Remko een polytheïst kunnen noemen; zijn goden zijn oa Ray Charles, Mose Allison, Beatles&Stones, Frank Zappa, Amy Winehouse, Igor Stravinsky, JSB, Joey DeFransesco, Allen Toussaint, Daft Punk, Dr. John, Kraak & Smaak, Jimi Hendrix, Sting, Kenny Kirkland, Paco Da Lucia, Mozart, Paul Simon, James Booker, Lennie Tristano, Nina Simone, Billie Holiday, Béla Bartók, Ahmad Jamal en nog veel meer.

Ik geniet van het moment dat een kwartje valt bij een leerling, als het lesmateriaal zijn werking heeft, of als mijn coaching echt zijn vruchten afwerpt. Soms kan een hele kleine tip al een heel groot effect hebben. Elke leerling is daar dan ook weer uniek in en dat maakt ook het lesgeven heel spannend.

Remko Wind