Navigatie overslaan
Kies je cursus

Renske van Dijk

Theater

Over Renske

Renske Marike van Dijk is een echte observant en schrijven heeft haar hele mooie ideeën, ontmoetingen, avonturen en inzichten gebracht. Het geeft haar de ruimte om wat langer na te denken over wat ze voelt, vindt en denkt.

Ze vindt het fantastisch om te zien wat er los komt in mensen als ze aan het schrijven slaan. Schrijven kan erg bevrijdend zijn, maar ook gewoon leuk, omdat je de wereld lekker op de kop kan zetten, uit elkaar kan trekken, in nieuwe volgordes kan plaatsen. Dat gaat alle kanten op en juist in groepsverband ontstaan er daarom vaak mooie gesprekken over blokkades, ambitie en onzekerheid. Maar ook in het schrijven zelf komen vaak ontroerende thema's aan bod. Schrijven zorgt dus voor verbinding en dat is waar Renske in haar lessen erg van geniet.

Als docent schept Renske altijd eerst een veilige ruimte waarin de inkt kan gaan vloeien. Naarmate de cursus vordert vraagt ze steeds meer van cursisten en wordt ze ook 'strenger', omdat het volgens haar goed is als een cursist kritisch naar zijn of haar eigen werk kan kijken. Want daar wordt een tekst alleen maar beter van! Maar Renske werk altijd vanuit die basisveiligheid en plezier staat in haar lessen voorop!

Opleiding en meer

Renske volgde de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Favorieten/inspiratie

Sinds Renske moeder is geworden, heeft ze haar nieuwe leven zodanig vormgegeven dat ze kan blijven schrijven en veel bij haar kind kan zijn. Daar is ze best trots op! Enkele van haar favorieten zijn het werk van Laurie Anderson, de essays van Patricia de Martelaere en het toneelstuk De vrouw van de zee van Hendrik Ibsen.

Wat ik zo leuk vind aan schrijven, is dat je de wereld (en je eigen gedachten) van een afstand mag bekijken, omdat je er over wil schrijven.

Renske Marike van Dijk