Navigatie overslaan
Kies je cursus

Sofie Stal

Edelsmeden

Over Sofie

Edelsmid Sofie Stal probeert zo veel mogelijk origineel en vernieuwend te zijn in haar lessen. Out of the box; met het doel te verwonderen, te verrassen en soms om te porren en uit te dagen. Ze laat haar cursisten de mogelijkheden van het edelsmeden onderzoeken op de vierkante meter; aan de stavelij, de werkbank van de edelsmid. Ze ziet zichzelf als een faciliterende docent, die ondersteunt waar het nodig is en inspeelt op wat de cursist wil leren. Voor de beginnende cursist biedt ze wat meer structuur en passende opdrachten om kennis te maken met het ambacht. Maar altijd staat het plezier voorop.

Opleiding en meer

Sofie volgde de Academie voor Edelsmeden in Zeist.

Favorieten/inspiratie

Ze bewondert vele kunstenaars, zoals Daan Roosegaarde en het duo Studio Drift; hoe zij technologie verwerken in hun kunst. Ook houdt ze van het werk van Anish Kapour, zijn werken zijn sieraden in de ruimte. En van Gijs Bakker en Emmy van Leersum, die vernieuwend en vooruitstrevend werk maakten in de jaren 1960/70.

Het mooiste wat je als docent kunt ervaren is de vreugde en enthousiasme die een cursist ervaart bij het eigen ontworpen en gemaakte werkstuk.

Sofie Stal