Navigatie overslaan
Kies je cursus
Tim Veldman

Tim Veldman is docent blokfluit en klavecimbel bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Tim? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Tim Veldman

Klavecimbel

Over Tim

Tim Veldman begon zijn muzikale carrière met op de Muziekschool in Groningen, toen die nog niet VRIJDAG heette. Tegenwoordig geeft hij er zelf les; blokfluit en klavecimbel. De blokfluit is een van de oudste muziekinstrumenten die er bestaan en door het simpele principe heel veelzijdig. Je kunt er vele muziekstijlen op spelen, van oude tot hedendaagse muziek en het allermooiste klinkt de blokfluit in een ensemble. Ook het klavecimbel is bij uitstek een instrument voor samenspel; het is in bijna alle barokmuziek te horen. Tim vindt het fantastisch om bij zijn leerlingen enthousiasme los te maken voor hun instrument en de muziek. De inspiratie die geeft, krijgt hij vaak dubbel en dwars terug.

Opleiding en meer

Tim studeerde blokfluit en klavecimbel bij Heiko ter Schegget en Siebe Henstra in Utrecht. Daarna vervolgde hij zijn opleiding in Bremen aan de Hochschule für Künste, bij Han Tol en Carsten Lohff.

Favorieten/inspiratie

Hij staat telkens weer versteld als hij zich denkt aan hoeveel werk componisten in de baroktijd, zoals Bach, Telemann en Händel, hebben verzet; elke week nieuwe muziek schrijven, instuderen, met de hand kopiëren en uitvoeren, steeds met nieuwe inspiratie en ontdekkingslust. Hij is met name gek op Vivaldi, vanwege de uitdaging; zijn muziek ligt makkelijk in het gehoor, maar is helemaal niet makkelijk om te spelen. Veel van zijn stukken lenen zich ook heel goed voor allerlei arrangementen en bewerkingen, waar Tim als ensemblecoach dan weer chocola van probeert te maken.

Ik vind het fantastisch als ik bij mijn leerlingen enthousiasme weet los te maken voor hun instrument en hun muziek. Het is heel leuk dat je alle inspiratie die je mee kunt geven weer dubbel en dwars terug krijgt.

Tim Veldman