Workshops

Meer tekenen en schilderen in de klas, vaker samen zingen en toneelspelen. Hoe geef je het kunstonderwijs een vaste plek binnen het curriculum en hoe zorg je voor voldoende kennis, expertise en vertrouwen bij het team van leerkrachten en pedagogisch medewerkers?

VRIJDAG Onderwijs biedt trainingen, cursussen en workshops voor de disciplines beeldende kunst, theater en muziek. Er staat een team van 40 kunstdocenten klaar om leerkrachten en pedagogisch medewerkers te inspireren en hun culturele ontwikkeling samen verder te ontwikkelen.

De trainingen, cursussen en workshops van VRIJDAG Onderwijs geven niet alleen inspiratie, vertrouwen en verdieping maar bieden ook concrete handvaten, werkvormen en middelen om met de kinderen te gaan MAKEN. Deze workshops kunnen zowel op eigen locatie als in de ateliers en studio's van VRIJDAG plaatsvinden.

Het deskundigheidsbevorderingsaanbod van VRIJDAG Onderwijs heeft een procesgerichte aanpak. Leerkrachten en pedagogisch medewerkers ervaren zelf weer hoe leuk, spannend en moeilijk het is om te zingen, spelen en te maken. Zelf maken, ervaren, beschouwen en samen reflecteren staan centraal in onze aanpak.

Elke workshop (m.u.v. Muziekinstrumenten maken en Muziekmethodes) duurt 2 uur en kost €150 (excl materiaalkosten). Max. 10 deelnemers per workshop.

Muziek

Ritmes met alledaagse spullen

In alles zit een ritme! We gaan muziek maken met toevallige en alledaagse objecten. We gaan een nieuwe compositie maken met spullen om ons heen. Vanuit spel, concentratie, herhaling en enorm veel doorzettingsvermogen gaan we proberen iets te maken wat niemand had verwacht!

Boomwhackers

De gekleurde boomwhackers zijn een geweldig middel om in de klas bezig te zijn met muziek. In deze workshop leer je om op een eenvoudige wijze muziekstukken te spelen, te improviseren en te componeren.

Muziekmethodes

Tijdens deze tweedelige workshop leer je de fijne kneepjes van het lesgeven met de digitale lesmethodes: Eigenwijs digitaal en 123 zing.

Vakoverstijgend werken

Hoe kan muziek ondersteunen bij taal-, reken- en wereldoriëntatielessen? Muziekactiviteiten helpen de kinderen om de leerstof beter te begrijpen en te onthouden. Hoe komt dat tot uitvoering?

Muziekinstrumenten maken

Hoe maak je een instrument dat jouw humeur laat klinken? En hoe maak je daar muziek mee met de klas? In deze inspiratieworkshop transformeren we alledaagse voorwerpen zoals kurkentrekkers, slagroomkloppers en fruitschalen in levendige instrumenten. Hierbij verkennen we hoe beweging, toonhoogte en ritme samengaan. Om je werk te besparen kan je een instrumenten-kit bijbestellen zodat je geen minuut langer hoeft te wachten.

Zingen met je klas

Hoe zorg je ervoor dat samen zingen met de klas een plek krijgt binnen het lesprogramma en schep je een basis waarin de kinderen zich vrij voelen, durven en vooral heel veel plezier hebben om samen te zingen? Tijdens deze workshop komt een palet aan liedjes langs en leer je hoe je een lied aanleert aan je klas of groep.

Muziek op je tablet en computer

Heb je computers en tablets in de klas? De kinderen kunnen daarmee prachtige muziek maken. Tegenwoordig zijn er tal van websites, programma’s en attributen om de klas om te toveren tot een ware muziekstudio. Onze muziekdocenten helpen je om een start te maken met muziek op de tablet en computer.

Beeldende kunst

Ruimtelijk werken

In deze workshop inspireren we je om letterlijk ruimte in te nemen met simpele materialen zoals een bolletje wol, kranten, bamboe of tape. Wellicht groeit het kunstwerk vanaf de eigen tafel in het lokaal, de drempel over, de gang door, tot op het hele plein van de school. Een individueel proces groeit uit tot een gesamtkunstwerk van alle kinderen. Er is volop ruimte voor het eigen verbeelden, proces, samenwerken, uitwisselen en presenteren.

Thematisch werken

Thematisch werken is een mooie start om de verbeelding van de kinderen op gang te brengen. Maar hoe kies je een inspirerend thema voor een project? Welke mogelijkheden geeft het thema binnen de verschillende kunstdisciplines? Hoe kies je materialen en maak je het onderzoek en opgedane vondsten zichtbaar? Na deze workshop ga je naar huis met een scala aan ideeën voor in de klas!

Exposeren en nabespreken

Hoe maak je zichtbaar wat er gemaakt wordt in de school? In deze workshop is er volop aandacht voor het inrichten van exposities ook samen met de kinderen. Zowel praktisch als inhoudelijk bespreek je hoe het werk en het kunstzinnige proces een structurele plek kan innemen in de school.

Techniek en materialen

In deze workshop dompel je jezelf onder in een beeldende techniek. Welke mogelijkheden geeft het, wat kan je er allemaal mee? Met welke gereedschappen werk je en hoe is dat toepasbaar in je eigen klaslokaal? Samen bespreken we hoe de verschillende materialen aan kunnen haken bij thema’s en andere vakken. We bieden een keuze uit ruimtelijke technieken zoals gips, klei en hout; maar ook druktechnieken en teken-, schilder- en collagetechnieken.

Theater

Theatermaken

Maak je verhaal theatraal! Met tekst, met objecten, met papier, een oude overheadprojector en met veel uitproberen. Theatermaken is verhalen vertellen: niet alleen met woorden, maar ook met muziek, geluid, beeld, beweging, kostuum, licht en misschien wel geur. Maken is creëren, bedenken, uitproberen, weggooien en opnieuw testen. Het is een proces, wat je samen met je groep of klas aan gaat.

Theaterlicht en ruimtelijke vormgeving

In deze workshop ervaar je wat de inrichting van je lokaal betekent voor het creatieve proces. Hoe maak je van je klaslokaal een inspirerende maakruimte. Wat is er nodig om de ruimte te transformeren en hoe kunnen theaterlicht en vormgeving daarbij ondersteunen.

Toneelspelen

In deze workshop ervaar je welke speelstijlen er allemaal zijn en hoe je de verschillende stijlen kan uitproberen in je klas. We gaan aan de slag met o.a. slapstick, suspense, film acteren, biografisch theater, bewegingstheater, locatietheater en het vertellende toneel. Wat gebeurt er met een tekst als je hem in verschillende theaterstijlen speelt?

Samen aan de slag?

Heb je een vraag?

Verplicht veld