Navigatie overslaan
Kies je cursus

Aafke Sterenberg

Tekenen en schilderen

Over Aafke

Begin jaren ‘90 las beeldend kunstenaar en teken- en schilderdocent Aafke Sterenberg het boek van Betty Edwards, over de creatieve talenten die verborgen liggen in de rechterhersenhelft. Het was voor Aafke een ware eyeopener en ze was met name verbaasd over het feit dat ze hier nooit iets over had geleerd op kunstacademie: zouden kunstenaars het bedreigend vinden als je zegt dat iedereen creatief kan worden? En waarom wordt er bijvoorbeeld bij modeltekenen/boetseren zo ingewikkeld gedaan over anatomie? Als je leert kijken met je rechterhersenhelft kun je die kennis juist niet gebruiken!

Op basis van de inzichten van Betty Edwards ontwikkelde Aafke een teken- en schildermethode, gericht op de ontwikkeling van visuele vaardigheden, door anders te leren kijken. Je zult verbaasd zijn over je vorderingen en ervaren dat het bewust gebruiken van je linker- en rechterhersenhelft je een ‘open mind’ geeft!

Opleiding en meer

Aafke studeerde aan de Pedagogische Academie in Assen (gespecialiseerd in Freinetonderwijs) en aan Academie Minerva Groningen. Ook volgde ze een cameraopleiding bij OOG TV. Met haar eigen film- en educatiestichting TOF Media, brengt ze mensen van verschillende generaties in beweging rondom cultuurhistorische thema’s.

Favorieten/inspiratie

Christiaan Kuitwaard vanwege zijn licht, Morandi voor zijn kijken, Marlene Dumas voor haar visie en uitwerking met allerlei verschillende materialen, Martin Tissing en Mark Rothko vanwege het kleurgebruik en de gelaagdheid.

Bij mijn leerlingen wil ik bereiken dat ze blij worden van de cursus, anders gaan kijken en iets geleerd hebben waarvan ze dachten dat ze het niet konden.

Aafke Sterenberg