Navigatie overslaan
Kies je cursus
Bert van Erk

Bert van Erk is sessieleider Open Jazz bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Bert? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Bert van Erk

Contrabas

Over Bert

Als je aan Bert van Erk denkt, denk je aan jazz. En aan de contrabas. Binnen VRIJDAG is Bert een van de drijvende krachten achter de Jazz Train: een aaneenschakeling van jazzbands, jazzcombo's en open sessies voor alle leeftijden en elk niveau. Hij is onder andere sessieleider van de Open Jazz Session en bandcoach van de Global Music Here & Now Band. Maar eigenlijk zijn de activiteiten van Bert niet op een hand te tellen.

Hoe het allemaal begon? In de jaren 1960 was de muziek van verlichte jazzartiesten als Art Blakey, Miles Davis, John Coltrane en Thelonious Monk het enige medicijn tegen zijn diepe puberdepressie. Bert begon met gitaarspelen, later werd dat basgitaar, en vervolgens verloor hij zijn hart aan de contrabas. Dikke snaren smaken hem het best; hij houdt van de lage tonen de bijbehorende achterhoedefunctie in het veld.

Opleiding

Conservatorium Amsterdam

Favorieten/inspiratie

Bert vindt het moeilijk om één favoriete muzikant, componist of muziekstuk te kiezen, want For everything there is a season. Maar als hij dan toch namen moet noemen: Duke Ellington en Charles Mingus.

Bij VRIJDAG noem ik mezelf bandcoach. Want jazz, dat is ‘we’, jazz speel je samen, als band, en jazz brengt samen.

Bert van Erk