Navigatie overslaan
Kies je cursus
Yvonne van Ginneken

Yvonne van Ginneken is theaterdocent bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Yvonne? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Yvonne van Ginneken

Theater

Over Yvonne

Yvonne van Ginneken stond al op het podium toen ze vier was. Het publiek, medespelers, de lampen, de kostuums, de geur van haarlak in de kleedkamer en de rookmachine in de coulissen, ze is er nog steeds gek op! Theater is een totaalbeleving, waar alle aanwezigen onderdeel van zijn, niet alleen de spelers en het publiek, ook de technici en de mensen achter de bar. Met haar leerlingen gaat ze op onderzoek. Samen uitproberen wat wel en niet werkt op het toneel. Iedereen kan iets unieks toevoegen aan een scène. Ze werkt graag met kinderen en houdt ervan om samen met hen grote verhalen te vertellen. Het is telkens weer mooi en ontroerend als een leerling zichzelf durft te laten zien op het podium of in de les.

Opleiding en meer

Ze volgde de opleiding Docent theater aan de Noordelijke Hogelschool Leeuwarden, deed de PABO aan Stenden University en behaalde haar Master Kunsteducatie in Groningen. Ze maakt voorstellingen met verschillende groepen, van kinderen tot studenten en volwassenen. Daarnaast werkt ze op de Hanzehogeschool als docent theater, dans en cultuureducatie.

Favorieten/inspiratie

Hitchcock is een van haar favoriete filmmakers, vanwege de manier waarop hij werkt met licht en muziek. Ook is ze dol op Griekse tragedies en de stukken van Shakespeare, omdat ze nog steeds actueel zijn in deze tijd. Maar de voorstelling die de meeste indruk op haar heeft gemaakt was Driestuiversopera van Bertolt Brecht.

Ik ga graag met mijn spelers op onderzoek uit. Samen uitproberen of iets wel of niet werkt op toneel, dat doe ik het liefst. Ik vind het mooi als een speler zichzelf durft te laten zien op het podium of in mijn les, en als we samen hebben kunnen lachen of in ontroering zijn geraakt door een scène.

Yvonne van Ginneken