Navigatie overslaan
Kies je cursus

Workshops Kunst in de VSD

Met Kunst in de VSD werkt VRIJDAG samen met scholen om een op maat gemaakt, duurzaam en inspirerend naschools programma te creëren. We bieden een breed palet aan workshops uit verschillende kunstdisciplines. Wil je als school een duurzaam programma creëren dat naadloos aansluit bij jullie visie? Wij gaan graag in gesprek om een duurzame samenwerking op te zetten.

Beeldende kunst

Keramiek: kleien en verzamelen

Wist je dat je van klei heel veel leuke voorwerpen kunt maken? Denk bijvoorbeeld aan kopjes of bestek. In deze cursus gaan we zelf allerlei voorwerpen kleien, schilderen en bakken in de oven. Ook ga je kopjes, lepels, vorken en andere voorwerpen verzamelen en maak je een eigen kunstwerk van. Aan het einde van de cursus presenteren we ons gemaakte werk in een mini museum, hoe leuk is dat?

Posters maken

Overal om ons heen zien we posters. Bijvoorbeeld op school, in de supermarkt of op straat. Deze posters vertellen een verhaal. In deze cursus gaan we zelf posters maken. We gaan stempelen, zeefdrukken, verven, collages maken en onze eigen gekke letters verzinnen. Wat kom jij maken?

Straatkunst en graffiti

De straat heeft veel geheimen! Als je goed oplet kun je heel veel zien. Bijvoorbeeld graffiti tags, stickers of kleine stiekeme kunstwerkjes op muren. Wil jij weten hoe een Street artist zijn kunst maakt en wat de beste plekjes zijn om deze op te hangen of te plakken? Leer het van een echte graffitikunstenaar!

Kaarten maken: op culturele ontdekkingsreis

In deze cursus ga je buiten op zoek naar inspiratie voor je kunstwerk. We doen alsof we ontdekkingsreizigers zijn, die voor het eerst een plattegrond moeten maken van een land dat we net hebben ontdekt. We maken foto’s en notities en gaan daarna op school aan de slag met het maken van een kunstkaart. Ga je mee op avontuur?

Schilderen en tekenen

Ben je klaar voor een kunstzinnig avontuur? Doe mee met onze spetterende cursus, waar je elke week aan de slag gaat met een nieuwe, spannende verf- of tekentechniek. Trek je oude kleren aan en bereid je voor om lekker vies te worden, want we gaan smijten, smeren, druppen, krassen en spuiten met allerlei verschillende materialen! Soms schilder je niet met een kwast, maar bijvoorbeeld met een tandenborstel. Aan het einde van de cursus gaan we alle technieken combineren in een groot kunstwerk. Doe je mee?

Muziek

Componeren: maak je eigen dierenlied

Ben jij gek op dieren en dol op muziek? Doe mee met onze cursus waarin we muziek maken geïnspireerd op allerlei dieren! Muziek kan geïnspireerd zijn op heel veel verschillende dingen: liefde of dromen bijvoorbeeld. In deze cursus gaan we zelf muziek bedenken met het thema dieren. Laat je fantasie de vrije loop en creëer jouw eigen dierenliedjes met verschillende instrumenten. Aan het einde van de cursus geven we een spetterende voorstelling voor alle ouders en vrienden!

Musical: The Lion King

Ben jij klaar om te schitteren in een musical? Doe mee met onze cursus waarin jij en je groep een mini musical maken, geïnspireerd op de Lion King! Leer de leukste liedjes, dansjes en ontdek het plezier van acteren. Aan het einde van de cursus geven we een spetterend optreden voor alle ouders!

Muzieklab: maak je eigen lied met een loopstation

Wil jij leren zingen, beatboxen, je stem in een trompet laten veranderen en je eigen tekst schrijven? In de lessen maak je een lied met gebruik van je stem en een loop-station. We gaan spelen met woorden, rijm, ritme en geluiden. Je werkt zo aan je eigen lied of muziek-gedicht. Tijdens de laatste les presenteren we samen het lied aan de ouders.

DJ: leer draaien als een pro

Maak je eigen DJ Set en leer draaien als een pro! Droom jij ervan om een echte DJ te worden en je favoriete nummers te draaien? Doe mee met onze supercoole cursus waarin je je eigen DJ set maakt en alle kneepjes van het vak leert. Kies je favoriete muziek en ontdek de magie van mixen, effecten en beatjuggelen!

Beats bouwen

Ben jij klaar om een echte muziekproducent te worden en je eigen elektronische nummers te maken? Doe mee met onze cursus waarin je leert hoe je met een computerprogramma coole geluiden opneemt, je eigen beats maakt en elektronische instrumenten ontdekt, zoals drumcomputers. Alles is mogelijk en jouw eigen muzieksmaak staat centraal!

Hiphop

Heb jij een passie voor hiphop en rap, maar weet je niet waar je moet beginnen? In deze cursus duiken we in de wereld van hiphop. Je gaat met de computer geluiden opnemen en bewerken en vette beats bouwen voor je eigen track. Er is ruimte voor jouw eigen smaak. Aan het einde presenteer je je eigen hiphop track aan je fans.

Zingen en vertellen: Maak je eigen hoorspel

Lees jij wel eens boeken? Of kijk je films? Welk verhaal vind jij het mooist? In deze cursus gaan we muziek maken bij jouw lievelingsverhaal. We gebruiken allemaal verschillende instrumenten en onze eigen stem. Muziek laat een spookverhaal of sprookje nog spannender of mooier klinken. Neemt een verhaal mee, dan brengen we het samen tot leven!

Muziek en schilderen: muzikale verhalen

In deze zes lessen gaan we bezig met verhalen die je hoort in muziek. We maken we een eigen schilderij terwijl we luisteren. Bij een schilderij hoort natuurlijk ook een mooi verhaal! Als we jouw zelfgemaakte schilderij en verhaal hebben gemaakt, kun je nu je eigen muziek daarbij gaan maken. Zo komt jouw schilderij tot leven!

Theater

Theater: schimmenspel

Wist je dat je theater kunt maken met je schaduw? In deze cursus ga je zelf met een lamp en een schimmendoek schaduwen maken. Sommige schaduwen maken we met ons eigen lichaam. Hoe beweegt jouw schaduw als je danst? Met karton maken we ook nieuwe schaduwfiguren. Uiteindelijk verzinnen we zelf een verhaal en gaan we ons eigen schimmenspel vastleggen in een toffe video.

Theater: bedenk je personage

In deze cursus ga je aan de slag met het maken van je eigen personage aan de hand van je lievelingsdier. Hoe zou een hond, kat of leeuw op een bankje zitten? Hoe voeren een kat en een hond een gesprek met elkaar of bewegen ze door het lokaal? We gaan ons verkleden, gedragen en bewegen aan de hand van leuke improvisatie opdrachten. Met onze (dieren)personages gaan we scènes maken en acteren. Daarnaast bedenken we ook hoe de omgeving eruit mag zien aan de hand van de omgeving die we buiten zien.

Docententeam

Harm Tuyn

David Sciarone

Neele Schlette

Leonie Tiemessen

Sebastiaan Graventein

Liz Hayes

Loulou Sluijter

Hessel Stoer

Heleen Groen

Afra Rijkhof

Pien Klein Goldewijk

Esther