Navigatie overslaan
Kies je cursus
Inzichten en lessen

Wat hebben we veel dingen geprobeerd! Om met Beckett te spreken: we proberen het gewoon nog eens, mislukken vast weer maar dan beter.

© Mariska de Groot

Tried, failed, tried again, failed better in 2024

Wat hebben we veel dingen geprobeerd! Regelmatig ging het niet vlekkeloos en leerden we veel! Om met Beckett te spreken: we proberen het gewoon nog eens, mislukken vast weer maar dan beter. 

Een paar voorbeelden:

We organiseerden dit jaar voor het eerst ouder & kind-workshops op locatie bij Tuin in de Stad. Nieuw concept, nieuwe locatie met een nieuw team, dat met veel enthousiasme opgetuigd werd na de positieve ervaringen van Club_Create vorig jaar. Het kostte heel veel voorbereidingstijd omdat we drie docenten samen lieten werken uit verschillende disciplines die elkaars werkwijze nog moesten leren kennen. Het kostte veel productietijd om op locatie te werken én de opkomst viel tegen. Onze les: veel nieuwe elementen in één project samenbrengen is blijkbaar wat té tijdrovend en ambitieus. We hebben de laatste twee edities geannuleerd en gaan ons beraden op een nét zo'n interessant project met iets meer vaste grond om op te kunnen bouwen. To be continued...

Een vergelijkbare ervaring hadden we met de samenwerking van theaterdocenten en beeldende kunstdocenten tijdens het Grieken Theaterdiner. Het vergt veel tijd en aandacht om verschillende disciplines gelijkwaardig samen te laten werken. De werelden zijn soms zó anders qua energie, tempo, productieslagkracht dat de één de ander dreigt te kapen. Daar moeten we – ook gezien onze wens om in de toekomst nog meer samen te werken – veel in blijven oefenen zodat we er steeds beter in te worden.

Om het amateurkunstenveld te ondersteunen startten we dit jaar een Leertraject Marketing. Daar waar de aanmeldingen voor het Leertraject Productieleider en Zakelijk leider snel binnenstroomden en we zelfs konden selecteren, hebben we aan Marketing enorm moeten trekken. We hadden uiteindelijk nét genoeg deelnemers om te kunnen starten. De behoefte aan dit leertraject hebben we niet goed ingeschat. Het veld staat er wel om te springen, maar er staat niet een grote groep aspirant marketeers klaar om in te stappen.

Samen met collega's van SPOT, Forum en Groninger Museum namen we het initiatief voor een gezamenlijk marketingcampagne bij de start van het nieuwe culturele seizoen. De uitvoering deden we in samenwerking met Noorderzon en Marketing Groningen. Met veel energie startten we de samenwerking en maar liefst 23 organisaties deden mee en leverden een financiële bijdrage. Toch viel het effect van de campagne tegen. We hebben geëvalueerd en besloten dat we nog steeds geloven in deze samenwerking. We proberen het gewoon wéér. Direct na Noorderzon gaat cultureel Groningen weer gezamenlijk Groningers aanmoedigen om één (of meerdere) van de vele culturele instellingen in STAD te bezoeken.

Om nieuwe muziekliefhebbers aan te spreken organiseerden we een aantal ééndaagse workshops met muziekstromingen die we nu nog niet in ons aanbod hadden. Zo kondigden we aan dat DJ Jollyfish een workshop Amapiano kwam geven in Groningen. Helaas konden we voor deze landelijk populaire niche te weinig animo vinden in Groningen. Wellicht lukt het volgend jaar wel wanneer we aan kunnen haken op een in Groningen gewortelde subcultuur.

Ook andere extra en éénmalige programma's kregen soms maar weinig aanmeldingen. Vooral met kinderen is het lastig om ze op nóg een moment in de week naar VRIJDAG te krijgen. Komend jaar proberen we daarom de interessante muzikale uitstapjes tijdens de reguliere repetitietijd te plannen.

Wat we graag willen maar nog niet van de grond krijgen, is een doorstroom creëren van de Verlengde Schooldag die VRIJDAG Onderwijs organiseert naar het aanbod in de wijk (in samenwerking met VRIJDAG in de Buurt). Cultuurcoach Denise van Hoogkerk is heel betrokken geweest bij het Verlengde Schooldag-programma op drie scholen in Hoogkerk. We hebben nog niet ontdekt hoe je de doorstroom vervolgens kunt realiseren om daarmee alle positieve ervaringen te borgen bij bv een muziekdocent in de buurt.

De productiegroep, een cursus voor gevorderde theaterspelers, maakte dit jaar een geslaagde productie. Het idee ontstond om hen ook de ervaring te geven om te touren met een voorstelling. Slechts twee zalen kregen we enthousiast én hadden beschikbare data om de voorstelling te boeken. De data waren niet super gelukkig (het weekend na Sinterklaas) en alles rond touren was nieuw voor onze organisatie. Samenwerken met een externe partijen kost veel tijd en flexibiliteit. Welke vorm van samenwerken is in zo'n tour überhaupt het slimst? Weegt de inzet op tegen de ervaring? Hoe weeg je beide actoren überhaupt? We kauwen nog op alle vragen die we onszelf stellen na dit nieuwe experiment.

In 2024 zijn we, als onderdeel van het programma Cultuur voor Nieuwkomers, gestart met Let’s Meet: culturele bijeenkomsten waar Groningers en Nieuwkomers elkaar in een gezellige setting kunnen ontmoeten. De opkomst bij de bijeenkomsten kon minder, maar wat tegenviel was de balans tussen azc-bewoners en Nederlandse bezoekers. Er kwam slechts een handvol Nederlandse bezoekers. Alleen tijdens de Let’s Meet met Oekraïense vluchtelingen was er sprake van een goede mix tussen Nieuwkomers en Groningers. Komend jaar zullen we daarom de samenwerking intensiveren met Bekend maakt Bemind (van Vluchtelingenwerk) en Stichting Present om te pogen nieuwe groepen te bereiken.

POPgroningen heeft zich ingezet om de samenwerking binnen Noord te intensiveren. Dat bleek uitdagender dan verwacht. De verschillende visies en werkwijzen van betrokken organisaties maakten het proces complex. Toch heeft het ons waardevolle inzichten gegeven hoe we in de toekomst wél effectiever kunnen samenwerken.

Let's Meet Groningers en Nieuwkomers ontmoeten elkaar in De Oosterpoort (© Sanne Feringa)
Club_Create Ouder & kind-workshops bij TuinInDeStad (© Mariska de Groot)
Een vlinder van sneeuw Productiegroep