Navigatie overslaan
Kies je cursus
Jaarverslag

Het jaarverslag met wat 2024 écht kenmerkte bij VRIJDAG, de dingen waar we ontzettend trots op zijn, ook wat zaken waarbij we grandioos mislukten.

© Sebastiaan Rodenhuis

Jaarverslag 2024

Voorwoord

Deze pagina bevat ons jaarverslag van 2024. In het jaarverslag hebben we de kunst van het weglaten toegepast. Wat overbleef is wat 2024 écht kenmerkte bij VRIJDAG, de dingen waar we ontzettend trots op zijn, ook wat zaken waarbij we grandioos mislukten. Onze ambitieuze missie om iedereen mee te laten doen met kunst en cultuur, namen we ook afgelopen jaar heel serieus waardoor we wederom experimenteerden met hoe we nog diverser en inclusiever kunnen zijn. 

Waarom we zoveel weglaten en juist dit willen delen? Omdat hier de belangrijkste interne en externe ontwikkelingen in schuilen waarop we moeten anticiperen. Omdat hierin onze ambitie en passie te lezen is. En omdat dit de zaken zijn waarover we in gesprek willen met opdrachtgevers, collega’s, samenwerkingspartners en elkaar. Zodat we samen Groningen een nóg inspirerendere, creatievere, gelijkwaardigere, socialere, lichtvoetigere, diepgravendere, mooiere, fijnere, zelfverzekerdere en ........... [teken, zing of schrijf hier zelf iets] plek maken om te leven. 

Voordat we je meenemen in alle resultaten van afgelopen jaar, pakken we ‘dit podium’ om te delen dat we heel blij zijn met al onze medewerkers, zzp’ers, vrijwilligers en stagiairs die met hart voor kunst en cultuur allemaal hun steentje bijdragen aan het nastreven van onze missie. We merken dat die passie heel belangrijk is in het werk dat we doen en we zien dit op alle fronten terug: van kantoormedewerkers tot docenten, van horecapersoneel tot adviseurs, van cultuurcoaches tot magazijnmedewerkers, et cetera. 

Ondanks dat we in dit jaarverslag geen complete verslaglegging doen van al onze programma's en activiteiten, delen we met een aantal infogrammen wel ons volledige bereik.

We prijzen ons gelukkig dat er in 2024 grote belangstelling was voor cultuurbeoefening in Groningen. De persoonlijke waarde die dit heeft krijgen we met grote regelmatig terug. Ook de maatschappelijk waarde van cultuurdeelname wordt steeds meer herkend. Dat merken we bijvoorbeeld doordat we veel vraag krijgen (helaas meer dan we kunnen leveren) van zorginstellingen en welzijnsorganisaties naar creatief aanbod. Vooral voor verbetering van mentale gezondheid van jongeren, heeft kunst- en cultuurdeelname inmiddels zijn waarde bewezen. De wetenschap was er al lang geleden over uit, maar nu dus ook een veel bredere groep: het maken van kunst maakt gelukkiger!

Pim Luiten
directeur-bestuurder

Vragen?

Heb je vragen of ideeën naar aanleiding van ons jaarverslag? We horen graag van je!