Marise. Houtdrukken maandagmiddag.  Marjolein Terwindt.JPG
Houtdrukken op maandagochtend

Mocht er een nieuwe lockdown komen als gevolg van het coronavirus covid-19, dan kun je voor de lessen die komen te vervallen restitutie aanvragen.

Wil je de basis leren van het houtdrukken? Voor deze cursus op maandagochtend hoef je niet goed te kunnen tekenen of ervaring te hebben. Iedereen die nieuwsgierig is naar de techniek kan meedoen!

Je begint met een speelse kennismaking met het materiaal; hout, gutsen, inkt, rollers en persen. Daarna ontwerp en maak je in je eigen tempo een eenvoudige kleurenprent. Zo leer je de basisprincipes van de techniek en kun je verder aan het werk en je eigen weg in slaan. De begeleiding is individueel en gericht op de ontwikkeling van je eigen stijl en creatieve aanpak. We werken met verschillende, mooie papiersoorten en jaarlijks worden er een paar drukprojecten opgezet waar je aan mee kunt doen.

Veel cursisten hebben na 8 ochtenden de smaak te pakken en doen nog een of meer blokken mee. Zij werken vanaf blok 2 volgens hun eigen plan maar wel onder begeleiding. Een groep bestaat dus uit beginnende en meer ervaren cursisten. Dit heeft als voordeel dat je kennis maakt met verschillende manieren van werken. Er wordt bij elkaar gekeken, ervaringen en tips worden uitgewisseld en er ontstaan vaak levendige discussies over het werk.

Liever op een ander moment? Kies je cursus.

Houtsnede

Met gutsen en messen worden delen van een houten plank lager gemaakt, de vlakken en lijnen die overblijven worden ingesmeerd met inkt en afgedrukt op papier. Zo wordt een serie houtsneden gemaakt, de houtnerven en de weerbarstigheid van het materiaal geven het resultaat een eigen karakter. Op deze manier werden in West Europa van de 15e tot de 17e eeuw teksten en illustraties vermenigvuldigd. Aan het begin van de 20e eeuw herontdekten kunstenaars het houtdrukken en tegenwoordig wordt dit oude ambacht gebruikt als een kunstvorm.

De cursus Houtdrukken maakt deel uit van onze pijler Grafiek.

Wil je graag kunst maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld