Klarinet

INSCHRIJVEN

Mocht er een nieuwe lockdown komen als gevolg van het coronavirus covid-19, dan bieden we voor deze cursus een online of digitaal alternatief. Je kunt geen restitutie aanvragen.

Dit houten blaasinstrument is rond 1690 uitgevonden door de Duitser Johann Denner. Het instrument verspreidde zich snel door Europa, vooral omdat componisten als Brahms, Mozart en Weber er in hun muziekstukken ruime aandacht aan schonken. Ook in de romantiek werd de klank van de klarinet door veel componisten gewaardeerd. Het is één van de meest expressieve instrumenten, van fluisterzacht tot snerpend hard, alles is mogelijk.

Tegenwoordig heeft de klarinetfamilie zeven leden, waaronder de sopranino in es en de basklarinet. De moderne klarinet heeft een enkel riet aan de onderkant van het mondstuk.

De klarinet behoort tot de houten blaasinstrumenten. Er zijn verschillende soorten: de meest voorkomende zijn de Bes-klarinet, de kleinere Es- en de basklarinet.

Met de klarinet kun je muziek uit bijna alle periodes spelen, klassiek en romantisch, jazz en wereldmuziek. Je kan een klarinet bij ons huren. De dagen en tijden waarop je les krijgt stem je af met je docent.

Julius Jonker

klarinet

Docent Klarinet

Lesgeven bij VRIJDAG

Het geeft een goed gevoel als je weet dat de leerlingen iets kunnen wat ze voor de les nog niet konden, en dat de weg daar naartoe leuk was!

Trots op!

Mijn afstudeerproject voor Docent Muziek. Hierbij heb ik kleuters tekeningen laten maken en vwo-4 leerlingen hier muziek bij laten maken. Dit - in combinatie met een zelf geschreven verhaal - is weer uitgevoerd voor diezelfde kleuters op de basisschool.

Favorieten

Chet Baker, Louis Buskens (docent PCC), Mac DeMarco

Opleiding

Docent Muziek & CMS, Prins Claus Conservatorium

Wil je graag muziek maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld