baritonles in groningen
Kies je cursus

Baritonles bij VRIJDAG

Wil je bariton (tuba) leren spelen? Of met je bariton samenspelen in een ensemble of orkest? Stap dan binnen bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Onze professionele docenten dagen je uit om muzikaal het beste uit jezelf te halen. Plezier en samen muziek maken vormen bij ons de basis.

Tuba

Er bestaat een grote hoeveelheid koperen blaasinstrumenten. De tuba is van deze familie de grootste. De tenortuba, ook wel gewoon tuba genoemd, is het kleinste familielid. Hiervan bestaan twee soorten:

  1. De baritontuba, kortweg bariton, stamt af van de hoorn.
  2. Het eufonum, stamt af van de bastuba en is even groot of iets groter dan de bariton. Hij heeft een iets zwaardere klank dan de bariton, die iets scherper en hoger klinkt.

Het grootste familielid is de bastuba, vaak de bas genoemd. De bastuba is groter dan de tenortuba en heeft daardoor een lagere toon. De bastuba heeft vier ventielen, fe tenortuba drie of vier. Van de bastuba bestaan ook weer een aantal soorten, zoals de Es-bas, Bes-bas en C-tuba.

In de muziekkorpsen op straat zien we vaak ook nog de Sousafoon, een groot instrument waarvan de enorm grote beker - het uiteinde van een tuba - naar voren is geplaatst. De sousafoon is ook zeer geschikt voor de oude jazzmuziek.

Al deze instrumenten speel je door vibrerende lippen tegen het mondstuk te plaatsen. Hierbij is de manier van blazen belangrijk en niet de hoeveelheid lucht. Je hoeft dus bepaald geen grote longinhoud te hebben om tuba te kunnen spelen!

Check ons aanbod bariton
Kies je cursus
Nog even geduld! Binnenkort verschijnen hier de nieuwe cursussen. Kijk ondertussen eens bij ons andere cursusaanbod.
Heb je een vraag?

Verplicht veld