Kornetles in groningen

Kornetles bij VRIJDAG

Wil je kornet (piston) leren spelen? Of met je cornet samenspelen in een ensemble of orkest? Stap dan binnen bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Onze professionele docenten dagen je uit om muzikaal het beste uit jezelf te halen. Plezier en samen muziek maken vormen bij ons de basis.

Kornet

De cornet, ook bekend als piston, stamt af van de posthoorn uit circa 1825. Een cornet heeft drie ventielen en lijkt veel op de trompet, maar is kleiner, lichter bespeelbaar en klinkt minder schel. In brassbands kom je ook de hoger klinkende sopraancornet tegen, ook wel Es-cornet genoemd.

Rond 1900 werd de jazz populair en de cornet kreeg daar meteen een belangrijke plaats. Solisten als J.B. Arban konden op de cornet technisch zeer moeilijke stukken uitvoeren. Zo werd het een echt showinstrument. In de twintigste eeuw moest de cornet echter geleidelijk wijken voor de ventieltrompet.

Een belangrijke rol is voor de cornet weggelegd in de brassband Engelse stijl. Deze orkestvorm telt maar liefst 10 cornetten - waarvan 9 in Bes en 1 in Es - op een totale bezetting van 25 koperblazers.

Heb je een vraag?

Verplicht veld