Navigatie overslaan

Wij maken gebruik van cookies om de website normaal te laten functioneren, de browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud te tonen en gebruikersinteractie te meten. Door op 'Alle accepteren' te klikken, stem je in met ons gebruik van cookies.

Kies je cursus
Opleidingen

Wil jij een theateropleiding volgen in Groningen? Bij VRIJDAG kun je terecht voor verschillende opleidingen op het gebied van theater.

Theateropleidingen in Groningen

De regieopleiding is begonnen en zit vol! Heb je interesse en wil je graag op de hoogte gehouden worden wanneer de nieuwe lichting start (rond 2024)? Mail dan naar leonie@kultuurloket.nl.

Regieopleiding

Regisseren is een boeiende uitdaging voor mensen met een fascinatie voor theater en artistieke ideeën, die graag met anderen een creatief proces aangaan. Deze opleiding traint toekomstige regisseurs in het begeleiden van spelers naar verrassende theatervoorstellingen. Tegelijkertijd is de opleiding zeer geschikt voor docenten die binnen hun lessen met theater werken.

Ook voor mensen die werken in andere sectoren van de maatschappij en bezig zijn met projecten waarbij theatrale technieken en principes worden toegepast, biedt de cursus verrassende mogelijkheden.

Lang of kort

De opleiding kent twee varianten; een korte en een lange opleiding.

  1. De korte opleiding van anderhalf jaar; speciaal bedoeld voor iedereen die de basisvaardigheden van het regisseren onder de knie wil krijgen, om bijvoorbeeld vooral binnen de eigen vereniging voorstellingen te maken en spelers te begeleiden. Na de korte opleiding krijg je een provinciaal certificaat uitgereikt.
  2. De lange opleiding van vier jaar. Als je deze variant met succes hebt afgerond krijg je een landelijk diploma en kun je aan de slag als erkend regisseur. En natuurlijk kun je alles wat je geleerd hebt en aangereikt hebt gekregen, inzetten op andere vakgebieden.

Als regisseur ben je een spin in het web. Je bewaakt het hele repetitieproces. Je weet wat je wilt met een voorstelling maar geeft ook de spelers de ruimte om ideeën te ontwikkelen. Je brengt mensen en ideeën samen, analyseert en maakt keuzes. Je geeft leiding aan alles wat met de vormgeving te maken heeft. Dat betekent dat je nadenkt over decor en kostuum, over licht en geluid en andere technieken. Je begeleidt spelers in het vormgeven van de rol, het behandelen van de tekst en het ontwikkelen van samenspel.

De lessen

Je krijgt les in Regie, Spelbegeleiding, Theatergeschiedenis en Dramaturgie. Daarnaast word je ingewijd in de principes van Vormgeving en Techniek.

De eerste anderhalf jaar kun je beschouwen als een soort basisopleiding. In de loop van de jaren zal het zelf regisseren steeds belangrijker worden. In het derde jaar maak je een volledige, korte voorstelling met spelers die via audities binnenkomen. Het vierde jaar staat in het teken van je afstudeerproductie die je zelfstandig maakt bij een theatergroep.

Bekijk hier foto's van de uitvoeringen van de regieopleiding.

Toelating?

Er zijn geen speciale eisen waar je aan moet voldoen. Wel hebben we gemerkt dat spelervaring een pre is. Als je spelers wilt regisseren, is het goed om te weten hoe het is om te spelen. En we hebben in het begin een gesprek om een indruk van je ervaring en ambitie te krijgen. Daar kunnen we in de begeleiding dan rekening mee houden.

Wat kost het?

De kosten voor de reguliere opleiding zijn € 1.000 per jaar (de korte opleiding kost dus € 1.500). Betalen in termijnen is natuurlijk altijd mogelijk.

Wanneer?

De lessen vinden plaats op maandagavond van 19.30 tot 22.30 uur. In de schoolvakanties is er geen les.

Verder zijn er, gepland in overleg, drie hele lesdagen verdeeld over het jaar. Een aantal lesweekenden worden in overleg nog vastgesteld.

Docenten?

  • Ben Smit – Regie
  • Karin Noeken – Spelbegeleiding
  • Frederieke Vermeulen – Theatergeschiedenis en Dramaturgie
  • Hadewych ten Berge – Vormgeving

Verder worden regelmatig gastdocenten uitgenodigd.

Meer informatie?

Bel of mail met de coördinator van de opleiding, Ben Smit.