Acteren in TL-licht

Acteren in TL-licht

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
16 sep 2021 20:00 - 22:00 donderdag Walstraat 34 12 240,00

Menselijk gedrag is afhankelijk van veel verschillende factoren. In deze cursus onderzoeken we hoe bepaald gedrag getriggerd/uitgelokt wordt door ander gedrag. We kennen waarschijnlijk allemaal het programma De Rijdende Rechter, een programma waarin vaak een ogenschijnlijk klein meningsverschil uitmondt in een rechtszaak. Hoe heeft het zover kunnen komen? Hoe communiceer jij? Wat zeg je wel en wat uitdrukkelijk niet? Hoe je iets overbrengt is zoveel belangrijker dan wat je eigenlijk zegt... In deze cursus halen we het theater uit het theater, naar het alledaagse leven.  

Aan de hand van gerichte spelopdrachten krijg je inzicht in de effecten van (non-verbale) houding en gedrag. Daarnaast zoomen we aan de hand van ‘het disc model’ wat meer in op de theorie achter gedrag en wordt er een link gelegd naar het Epische theater van Bertolt Brecht en Het Forum theater van Augusto Boal. Brecht en Boal waren beide theatermakers die theater als medium gebruikten om zowel acteur als publiek bewust te maken van menselijk gedrag in de maatschappij. Brecht met meer theatrale interventies en Boal met soms letterlijk ‘onzichtbaar theater’ op straat. De cursus Acteren in TL-licht maakt je bewust van je eigen handelen in zowel je werkende als sociale leven.

Aike Vogelzang

Docent Theater

"Ik wil vooral de eigenheid van mensen zien."

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik geef les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Ik geef vaak een instapcursus, leg de eerste basis en zie vervolgens hun ontwikkeling door de jaren heen. Daarnaast maak ik voorstellingen met kinderen en jongeren. De betrokkenheid bij de scholen groeit naarmate ze langer les hebben. Vooral de JeugdTheaterschool is een echte community. We stralen als school een serieusheid uit waardoor jongeren gefocust zijn. Mijn insteek is zelfontplooiing, aan het begin van de cursus creëer ik openheid en veiligheid, waardoor iedereen zich gezien en op zijn gemak voelt. Ik hoop dat mensen hun kaders verbreden, niet denken dat kan niet, maar dat ze verrast worden door wat ze zelf kunnen. Ik stuur aan op bewustwording van eigen talent, dat waar je kracht ligt en wil vooral de eigenheid van mensen zien.

Trots op!

‘Urban op de planken’ was een project waar ik aan werkte vanuit de JeugdTheaterschool in samenwerking met Urban House Groningen en waar ik met een nieuwe doelgroep heb gewerkt, urban jongeren. Daarnaast heb ik de voorstelling ‘Like me’ gemaakt onder coaching van theatermaker Gregory Caers, destijds betrokken bij de Kopergieterij. De groep bestond uit elf pubermeiden met wie ik het erg aan de stok heb gehad. Ik heb een enorme stap gezet om die meiden naar de theatraliteit te krijgen. Uiteindelijk gingen ze mee in het proces met als eindresultaat een voorstelling met meerdere lagen waarbij zij zelf bovendien goed begrepen wat ze aan het spelen waren. 

Favorieten

Mijn coach Gregory Caers is een voorbeeld voor me, ik heb wat betreft fysiek werken veel van hem geleerd. Ik ben gefascineerd geraakt door jeugdtheater in België, daar werken ze echt vanuit het ambacht theater, niet vanuit didactiek. De docent is een leermeester die met theater prikkelt en de leerlingen volgen. Kinderen en jongeren worden benaderd als individuen. Die interactie vind ik interessant en is nieuw voor me, binnen mijn opleiding was er juist vooral veel aandacht voor didactisch werken.

Opleiding

NHL opleiding theaterdocent in Leeuwarden

Meer

Ik geef les bij twee andere kunstencentra, de Wonderboom in Winsum en het Kielzog in Hoogezand. Daarnaast werk ik op projectbasis met basisscholieren en middelbare scholieren.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld