Creatieve Handvaardigheid (jaar 2)

Creatieve Handvaardigheid (jaar 2)

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
17 nov 2021 19:00 - 22:00 woensdag Walstraat 34 32 850,00

Deze opleiding is voor mensen die beroepsmatig of als vrijwilliger beeldend willen werken met groepen, of zich willen bij- of nascholen. De opleiding is ook zeer geschikt voor mensen die zich nog niet willen specialiseren, maar zich breder willen oriënteren op het gebied van beeldend werk.

De opleiding duurt 2 jaar, het tweede jaar wordt afgesloten met een examen. Dit bestaat uit een theorie-examen, een mondeling praktijkexamen bij je tentoonstelling en een werkboek. Het werkboek wordt gedurende de hele opleiding bijgehouden en fungeert ook als leerreflectieverslag, en na de opleiding als naslagwerk. De opleiding geeft geen lesbevoegdheid, maar bevat pedagogische en didactische onderdelen die je helpen om je eigen ontdekkingen te vertalen naar een les- of begeleidingssituatie. Het volgen van een stage is facultatief en geeft een extra aantekening in je diploma.

Binnen VRIJDAG kun je verschillende opleidingen volgen op het gebied van beeldende kunst. Bekijk onze creatieve opleidingen.

Gert Sennema

Sandra Vermanen

Docent Beeldhouwen

"Natura artis magistra."

Lesgeven bij VRIJDAG

Mijn grootse plezier in het lesgeven is dat ik mensen dingen wil laten ontdekken en ze leren uitdrukking te geven aan wat ze maken. Als docent wil ik niet alleen vak- en technische kennis overbrengen op cursisten maar ook de inhoudelijke kennis. Dat doe ik door te spiegelen aan de kunstgeschiedenis. We constateren bijvoorbeeld wat er in een bepaalde tijd veranderd is.

Daarnaast probeer ik nieuwe dingen met de cursisten te doen en niet te lang stil te staan bij wat men als ‘kunde’ ervaart, maar daar ook over heen te gaan. Wat ik graag wil bereiken bij cursisten is zelfstandigheid, dat ze een eigen vorm in het werk en de materie vinden. Dat men zijn of haar eigen temperament ontdekt.

Trots op!

Een fijne constatering vind ik als docent dat mijn eigen werk en het werk van cursisten elkaar ontmoet. Dat je het idee hebt dat het echt dichtbij is wat je doet. Dat ligt in elkaars verlengde.

Favorieten

Ik heb een brede interesse. Van bijvoorbeeld Michelangelo tot Henk Vis. Charles Taylor wil ik ook graag noemen. Een voedingsbodem waar al mijn dingen op rusten.

Opleiding

Ik heb de Ubbo Emmius Lerarenopleiding Tekenen en Handvaardigheid afgerond. Daarna de A.B.K. Minerva , 1e graad Handvaardigheid.

Meer

Ik ben ook docent beeldhouwen aan de Klassieke Academie. Verder ben ik theatermaker, muzikant en tekstschrijver.

http://gertsennema.nl/

Docent Kinder- en Jongerenwerkplaats 

"Dwalen en spelen in een wereld vol mogelijkheden!"

Lesgeven bij VRIJDAG

Het allerleukste in het lesgeven is dat ik mijn passie deel voor beelden maken in het twee en driedimensionale vlak en dat ik net zo veel leer van mijn cursisten als zij van mij. Een heerlijk eindeloos inspirerend proces van ontdekken, kijken, maken en delen met elkaar. En of ze nou piep zijn of al bijna met pensioen, het zo samen ontdekken is een rijkdom. Het overbrengen van eigen ervaringen en deze omzetten in beeld blijft fascineren. En belangrijk vind ik ook dat mensen trots zijn dat ze op hun eigen niveau zichzelf verassen, ze nieuwe ontdekkingen doen, anders kijken en zich door ontwikkelen.

Trots op!

Het opzetten en omvormen met Frank Straatman van de opleiding Creatieve Handvaardigheid (CHV). Ook de projecten vanaf 2014 zoals de Droomwolkentoren op Noorderzon met de kindervakgroep geeft voldoening. Of een goede voorbereiding met de jongeren als ze meedoen met deKunstbende (en ook nog winnen!) of belangeloos werk maken voor de kinderen die met kerst in het UMCG moeten liggen en doodziek zijn. Maar ook heel kleine succesjes als bijvoorbeeld een jong kind helemaal gelukkig en moe haar werk laat zien aan haar moeder en nog even terug rent voor een knuffel als dank. Eigenlijk maakt het niet uit of de projecten groot zijn of klein, als je kinderen, jongeren en volwassenen kunt raken met je werk, met je begeleiding wat is er dan mooier in dit vak?

Favorieten

Zo veel maar als ik dan toch een paar moet noemen: Beatrice Milhazes blijft me boeien door haar composities en kleurgebruik. Maar ook een pindakaasvloer van Wim T Schippers omdat hij gewoon dat gekke idee moet doen en uitproberen. Het vrijheidsbeeld van die Frank Straatman heeft gemaakt is raak en laat zo goed de twijfel zien maar dat dat ook een kadootje is. Toon Tellegen met zijn prachtige verhalen van eekhoorn en mier en andere dieren, een feest om te lezen en te gebruiken als inspiratiebron in lessen. Kyteman omdat hij blijft zoeken naar meer, anders en David Bowie held vanaf mijn jeugd en zo kan ik nog wel even door...

Opleiding

Ik heb op de Kunst Academie Minerva in Groningen de richting autonoom gedaan (1995) en in 2003 de opleiding Beroepskunstenaar in de Klas afgerond. Ik gaf al eerder op de Academie les en samen met de BIK opleiding zo enthousiast geworden voor het overbrengen van mijn passie dat ik de 1egraads docent beeldende vorming aan de Fontys Hogeschool in Tilburg in 2004 heb behaald.

Meer

Ik ben kunstenaar en docent in de kinder -en jongerenwerkplaats en docent voor de opleiding creatieve handvaardigheid (CHV) Buiten VRIJDAG verzorg ik ook beeldende projecten met veel verschillende materialen in het gewoon en speciaal Lager -en Voortgezet Onderwijs. Tevens werk ik als docent beeldende vorming in het MBO afdeling Onderwijsassistenten (OA) op het Alfacollege in de stad.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld