Navigatie overslaan
Kies je cursus

Joke Holwerda

Theater

Over Joke

Van huis uit letterkundige, werd Joke Holwerda verliefd op het theater bij het zien van Count your Blessings van Gerardjan Rijnders: een montagevoorstelling van het eerste uur. De gelijktijdigheid van verschillende teksten; de naar absurdisme neigende beelden; het ritme, de schoonheid en de lelijkheid. Ze heeft een grote fascinatie voor (weerbarstige) tekst; en vooral voor de uitwerking die tekst heeft op de beweging, het ongemak dat het teweegbrengt op het lichaam van een speler. Langzaam schuift ze steeds een beetje meer op van betekenis naar ritme, vorm en klank. Joke geeft graag haar ervaring, kennis en vaardigheden door en is altijd op zoek naar de eigenheid van de spelers, het zeer persoonlijke, om dat te ontwikkelen en versterken.

Opleiding en meer

Regieopleiding, Theaterwetenschappen, Meisnertraining, binnenkort AHK Docent Theateropleiding. De laatste voorstelling die ze maakte, vlak voor de lockdown, was Risjaar Modderfokker de Derde.

Favorieten/inspiratie

Een grote inspiratiebron voor Joke is Alex Taylor, haar Meisnerdocent; scherp, enorm veilig, maar toch extreem kritisch en onverbiddelijk. Ze bewondert theatermaker Gerardjan Rijnders en heeft veel geleerd van regisseur Theu Boermans, bij wie ze een tijdje regieassistent was. Ze is ook dol op het absurdisme: Monty Python, Greenwing, Beckett, Ionesco. Muziek: zowel Kakkmaddafakka als Bach.

Wat ik bij spelers probeer te bereiken is het ontwikkelen van technische vaardigheden, met behoud van eigenheid, versterken van wat spelers al hebben. Dus het versterken en ontwikkelen van het zeer persoonlijke.

Joke Holwerda