Navigatie overslaan
Kies je cursus
Niels Smit Duyzentkunst

Niels Smit Duyzentkunst is theaterdocent bij VRIJDAG. Wil jij ook een workshop of cursus volgen bij Niels? Bekijk het aanbod op deze pagina!

Niels Smit Duyzentkunst

Theater

Over Niels

Toen Niels Smit Duyzentkunst klein was, smolt zijn moeder met hem in een pannetje allerlei verschillend gekleurde stompjes kaars tot een nieuwe kaars. En terwijl ze roerden, hoopte hij intens dat ze een kleur zouden maken die nog niet bestond. Maar dat gebeurde niet, want het was de werkelijkheid. Gelukkig ontdekte Niels al snel dat er een magische wereld bestond waar dat allemaal wél kan; de wereld van de verbeelding. En of dat nou theater, muziek, beeldende kunst, dans of wat dan ook is; het komt uit diezelfde bron.

Inmiddels neemt Niels als theaterdocent bij VRIJDAG cursisten mee op een ontdekkingstocht die nooit eindigt. Als hij aan het doceren of aan het maken is, mag hij van zichzelf een beetje verdwijnen. Wat hij is, doet er niet zo toe. Niels maakt en doceert niet ter meerdere glorie van zichzelf. De voldoening zit voor hem in het enthousiasmeren en creëren zelf. Zo probeert hij cursisten zich comfortabel te laten voelen buiten hun comfortzone. Niels streeft ernaar om een echt vrije omgeving te creëren, waarin kan worden onderzocht, bevraagd, geprobeerd en gemaakt.

En in zijn eigen ontdekkingstocht die nooit eindigt, is Niels op allerlei plekken geweest die hij graag deelt. Of het nou gaat over een diepgaande tekstanalyse van Shakespeare, hoe je kan huilen zonder verdrietig te zijn, hoe je met muziek theater maakt of hoe je pas echt een rol neerzet door te stoppen met spelen: Niels neemt je er graag in mee, deelt zijn kennis en leert graag wat jij weet. En dat allemaal zonder schoolcijfer, prestatie of competitie, maar puur omdat je er dieper in wilt duiken. En als dat gebeurt, hoeft hij alleen maar voer te geven en worden dingen verzonnen die hij zelf nooit had kunnen bedenken.

Favorieten/inspiratie

Het mooiste bestaat volgens Niels alleen in een bepaald moment, want als je lang gaat zitten bij het mooiste gaat het vanzelf vervelen. Verder heeft Niels zich nooit zo thuis gevoeld in de schoonheidsidealen van de oude Grieken: perfectie en symmetrie. Hij houdt wel van dingen met een kras erop, want daar zit leven in en een verhaal aan. Japanners noemen dat Wabi-Sabi.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen het leuk kan vinden om dingen niet te kunnen. En van daaruit te gaan ontdekken, je te laten verwonderen, bevangen te worden door de magie van waar je mee bezig bent.

Niels Smit Duyzentkunst