Contrabasles Groningen.jpg
contrabasles in groningen

Contrabasles bij VRIJDAG

Wil je contrabas leren spelen? Of met je contrabas samenspelen in een ensemble of orkest? Stap dan binnen bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Onze professionele docenten dagen je uit om muzikaal het beste uit jezelf te halen. Plezier en samen muziek maken vormen bij ons de basis.

Contrabas

Er is geen instrument dat zo veelzijdig inzetbaar is als de contrabas: klassiek, jazz, blues, pop, klezmer, wereldmuziek, noem maar op. 

De contrabas is rond 1780 ontstaan uit een violone, de grootste viola da gamba. Nog steeds is de contrabas het grootste strijkinstrument met de laagste tonen en vormt in veel ensembles het harmonisch fundament.

Met de komst van de Big bands in de dertiger jaren werd de contrabas ook een belangrijk onderdeel van de jazzorkesten en wordt vooral gebruikt als 'plukbas’, dat wil zeggen ritmisch pizzicato spelen. Ook in de wereldmuziek is de contrabas een belangrijk instrument.

De contrabas is vooral een begeleidingsinstrument. Als solo-instrument zul je hem niet vaak aantreffen, maar in die begeleidingsfunctie is hij dan ook wel heel erg belangrijk!

De contrabas heeft een uitschuifbare punt waar hij op kan steunen.

Kinderen van 7-10 jaar starten met les binnen een muziekpakket of een route, bijvoorbeeld Muziek Instap. Kijk voor meer info op bijvrijdag.nl/muziek-voor-kinderen!

Bij VRIJDAG speel je contrabas binnen het Muziekpakket. Met dit pakket mag je gratis en onbeperkt meedoen aan alle bands, ensembles, combo's, koren en orkesten binnen VRIJDAG, gebruik maken van onze oefenruimtes en podia en deelnemen aan de LABweek.

  • Voor alle leeftijden en elk niveau
  • Les van een ervaren docent (15, 20 of 30 minuten per week)
  • Onbeperkt samenspelen in bands, ensembles, combo's, koren en orkesten
  • Gratis gebruik van oefenruimtes en presenteren op onze podia en de LABweek
Heb je een vraag?

Verplicht veld