hoboles in groningen

Hoboles bij VRIJDAG

Wil je hobo leren spelen? Of met je hobo samenspelen in een ensemble of orkest? Stap dan binnen bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Onze professionele docenten dagen je uit om muzikaal het beste uit jezelf te halen. Plezier en samen muziek maken vormen bij ons de basis.

De hobo

De hobo is een houten blaasinstrument met een prachtig zangerig geluid. Iedereen kent de klank van de hobo wel, want hij wordt veel gebruikt in filmmuziek en tv-tunes. Alleen weten lang niet alle mensen dat ze een hobo horen!

Het mondstuk van de hobo is een dubbel riet van bamboe dat je kunt kopen of zelf kunt leren maken. Het leuke daarvan is dat je dan grotendeels zelf kunt beslissen hoe je wilt klinken.

Bij een symfonieorkest is het de hobo die de toon speelt waarop alle musici hun instrument afstemmen. Het mooie aan de hobo is, dat je ook altijd een beetje solist bent. Violen en cello’s spelen bijvoorbeeld altijd één lijn met zijn vieren, vijven of zessen. De hobo kan in zijn eentje iets aan de muziek toevoegen: even in de schijnwerpers staan en dan weer opgaan in het geheel.

Behalve in de klassieke muziek komt de hobo ook voor in de lichte muziek, de musical, het harmonie-orkest, in filmmuziek, volksmuziek, jazz, popmuziek en allerlei mengvormen daarvan.

Heb je een vraag?

Verplicht veld