44732673681_f8b536fe35_o.jpg
houtdrukken

Houtdrukken maandagmiddag

UITVERKOCHT
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
04 feb 2019 13:30 - 16:00 maandag Walstraat 34 8 180,00

De houtsnede

Met gutsen en messen worden delen van een houten plank lager gemaakt, de vlakken en lijnen die overblijven worden ingesmeerd met inkt en afgedrukt op papier.

Zo wordt een serie houtsneden gemaakt, de houtnerven en de weerbarstigheid van het materiaal geven het resultaat een eigen karakter. Op deze manier werden in West Europa van de 15e tot de 17e eeuw teksten en illustraties vermenigvuldigd.

Aan het begin van de 20eeuw herontdekten kunstenaars het houtdrukken en tegenwoordig wordt dit oude ambacht gebruikt als een kunstvorm. 

De Cursus

Voor deze nieuwe cursus hoef je niet goed te kunnen tekenen of ervaring te hebben. Iedereen die nieuwsgierig is naar de techniek kan meedoen.

De eerste vier avonden maak je stap voor stap een kleurenprent. Zo leer je de basisprincipes van de techniek en raak je vertrouwd met het materiaal en de drukpersen. De volgende vier avonden zijn om met het geleerde te experimenteren. Bovendien is er dan aandacht voor de ontwikkeling van je eigen stijl en creatieve aanpak.

Een groep kan bestaan uit beginnende en meer ervaren cursisten. De cursus houtdrukken maakt onderdeel uit van onze pijler Grafiek.

Marjolein Terwindt-Wetterauw

Docent grafiek en docent kinderwerkplaats diverse technieken

 

DENKEN IN LAGEN

 

Opleiding 
Academie Minerva in Groningen 

 

Lesgeven bij VRIJDAG 
Ik vind het belangrijk om door middel van concrete kennis en het aanleren van technieken te komen tot een heel eigen iets. Gedegen materiaalkennis en tips en trucs zorgen dat je beter uit de voeten kunt. Zo heb je mogelijkheden voor verdieping en kun je verder gaan dan een leuk toevallig ontstaan resultaat. Ik werk niet oppervlakkig, maar ga juist graag de diepte in. Ik probeer bij kinderen de ontwikkeling van de eigen smaak te stimuleren, daar komt uit voort dat je waardering hebt voor elkaar en elkaars keuzes. Bij VRIJDAG is de interesse van de leerlingen er al. Iedereen wil meedoen en is nieuwsgierig, ze willen leren. Dat daagt je uit als docent om het onderste uit de kan te halen op alle gebieden.

 

Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over de cursussen die ik geef bij VRIJDAG. Je vindt mijn gegevens op deze pagina.

Trots op!
Ik ben trots op het project De Drukfabriek dat ik met collega’s op Noorderzon 2012 heb uitgevoerd en op het kinderfeestje ‘Allemaal een boek’ dat ik heb ontwikkeld voor VRIJDAG. Ik denk met veel plezier terug aan het maken van een enorme muurschildering in het trappenhuis van een school in Groningen. Daarnaast ben ik vaak erg tevreden over de activiteiten die ik bedenk voor afwijkende doelgroepen zoals het speciaal onderwijs of asielzoekerskinderen. Naast mijn werk als docent ben ik kunstenaar en blij met mijn series houtdrukken.

 

Favorieten
Er is zo veel waar ik mijn hart aan ophaal, het is onmogelijk om favorieten of voorbeelden te noemen. Als kunstenaars schieten me als eerste te binnen: Frans Hals, de Vlaamse primitieven, 17e eeuwse familieportretten. Boeken: Kerstin Ekman, vroeg werk van John Irving, Hella Haasse. Ik haal inspiratie uit alles wat onverwachts mijn ogen opent. Meestal zijn dat hele gewone zaken die je dagelijks tegenkomt maar waar je op een andere manier naar kijkt. Ik heb bewondering voor de geweldige techniek die Vincent van Oijen gebruikt in zijn houtsneden. 

Meer beeldende kunst
Naast lesgeven bij VRIJDAG werk ik in mijn eigen atelier. Ik maak houtsneden die ik exposeer door het hele land. Ik ben aangesloten bij HOLT (vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers) en de VOG (Vereniging voor Originele Grafiek). Ik maak zowel vrij werk als werk in opdracht. Jarenlang gaf ik twee avonden per week les in hoogdrukken in het GR-ID (voorheen Grafisch Museum) in Groningen. Sinds september 2015 geef ik deze cursussen bij VRIJDAG. Ik organiseer workshops op het gebied van beeldende vakken en techniek voor de kinderopvang, voor asielzoekerscentra, voor basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs en ik ben lid van de Culturele Raad in Leek.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld