Van idee tot verbeelding.jpg
Ruimtelijk werken: Van idee tot verbeelding

Ruimtelijk werken: Van idee tot verbeelding

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
08 sep 2020 13:30 - 16:00 dinsdag Walstraat 34 16 370,00

Mocht er een nieuwe lockdown komen als gevolg van het coronavirus covid-19, dan kun je voor de lessen die komen te vervallen restitutie aanvragen.

Een cursus beeldhouwen voor zowel beginners als gevorderden waarin je wordt gestimuleerd om eigenzinnige beelden te maken. Het startpunt is een aangereikt thema waar je vervolgens een eigen invulling aan geeft. Deze wordt gedurende een cursusperiode verder uitgediept.

Inhoud en betekenis geven zijn de aandachtspunten binnen het beeldend proces. Het beeldend onderzoek is daardoor minstens zo belangrijk als het eindproduct. Om je eigen blik te verruimen wordt ook aandacht besteed aan het werk van zowel de klassiek-moderne beeldhouwers, als van hedendaagse beeldhouwers. Kunstenaar-docent Wia van Dijk geeft les vanuit een persoonlijke visie waarbij het kijken naar de wereld in jezelf en om ons heen een belangrijk facet is. Zo worden nieuwe perspectieven en invalshoeken ontdekt.

Een bezoek aan museum, beeldenpark of galerie is een onderdeel van deze cursus beeldhouwen. Ieder jaar wordt de cursusperiode afgesloten met een tentoonstelling.

Wia van Dijk

Docent Beeldend werken

"Denken en voelen."

Lesgeven bij VRIJDAG

Wat voor mij het lesgeven bij VRIJDAG bijzonder maakt is de aanwezigheid van meerdere beeldende disciplines in één gebouw. Het nodigt uit tot interdisciplinair werken. Voor de ruimtelijke lessen in het kader van ‘Van idee tot verbeelding’ die ik op de maandagmiddag geef, wordt hier volop gebruikt van gemaakt. Ik merk dat het desbetreffende deelnemers uitdaagt en dat het op verschillende wijze ruimte geeft binnen het beeldend proces.

Trots op!

Er zijn verschillende dingen m.b.t. het lesgeven waar ik blij mee ben o.a. de tentoonstelling van de beeldhouwgroep ‘Van idee tot verbeelding’ welke aan het einde van ieder cursusjaar het beeldend proces en de resultaten toont. Lopend door deze presentatie geniet ik van de verscheidenheid, het individuele karakter van de werken en de intensiteit van het geheel.

Favorieten

Ik heb vele favorieten op muziek gebied. As ik er één moet noemen dan kies ik voor Laurie Anderson. Haar experimenteren met geluid, het samenvoegen van klassieke elementen met de hypermoderne elektronische sound, geven haar muziek een bijzonder ruimtelijke karakter. In haar vroege carrière was zij een beeldhouwster die toen al experimenteerde met objecten en geluidsculpturen. Op schildergebied is Vermeer mijn favoriet vooral door zijn kleurgebruik en de helderheid in vorm en compositie. Ook het werk van de hedendaagse Amerikaanse beeldend kunstenaar Laurie Owens intrigeert mij. In haar schilderwerk is het vooral de ongedwongen wijze waarop zij kunststijlen en culturen samenbrengt. Anish Kapoor (beeldhouwer) is voor mij de Brancusi van deze tijd. Zijn werken zijn groots en fascineren mij enorm. Doordat ze vooral een beroep doen op de ervaring en een synthese laten zien tussen geest en materie, tussen denken en voelen.

Opleiding

Ik ben opgeleid aan de Academie voor beeldende kunsten Minerva te Groningen, met als afstudeerrichting schilderen en ruimtelijk werken. 

Meer

Naast het lesgeven bij VRIJDAG geef ik twee dagdelen les aan studenten beeldende therapie in Leeuwarden. De overige tijd werk ik zoveel mogelijk op mijn atelier aan eigen werken, ruimtelijke of twee dimensionaal, in opdracht of eigen initiatief. Voor de overdracht is mijn eigen beeldende ontwikkeling van belang, dit houdt mij scherp en mede hierdoor kan ik processen van anderen gemakkelijker aanvoelen. In Groningen zijn uitgevoerde werken in opdrachten te zien o.a. bij het Harmoniecomplex en het Cascade gebouw. Ook buiten Groningen kun je op verschillende locaties in de openbare ruimte werk van mij tegenkomen. In de zomermaanden zijn er o.a. nieuwe beelden van mij te zien in het beeldenpark de Anningahof te Zwolle.

http://www.wiavandijk.com/

Wil je graag kunst maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld