Altvioolles bij VRIJDAG

Wil je altviool leren spelen? Of met je altviool samenspelen in een ensemble of orkest? Stap dan binnen bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. Onze professionele docenten dagen je uit om muzikaal het beste uit jezelf te halen. Plezier en samen muziek maken vormen bij ons de basis.

De altviool

De altviool is de grote broer van de viool. Rond 1500 verschenen de eerste altviolen. De ontwikkeling van de altviool als een grote viool was logisch, omdat in veel kamermuziekcomposities een lagere stem onder de vioolpartij voorkwam en hiervoor een lager klinkend instrument nodig was.

Juist doordat de viool kleiner is en een hogere klank heeft, is deze geschikter voor het meer virtuoze spel. Er is voor de viool dan ook meer solomuziek gecomponeerd dan voor de altviool.

Met haar warme en volle klank is de altviool een belangrijk instrument in het orkest en in kamermuziekensembles, zoals bijvoorbeeld in het Strijkkwartet. De altviool heeft vier snaren en wordt aangestreken door een strijkstok. De snaren zijn lager gestemd dan die van de viool. De klankkast is, net als de viool, aan beide zijden getailleerd. Dit maakt het gemakkelijker om de buitenste snaren te strijken. De altviool is lid van de snaarinstrumenten en vormt samen met de viool, de cello en de contrabas de strijkersfamilie.

Wil je eerst eens onderzoeken wat je leuk lijkt? Dat kan via een gratis intake.

Nog even geduld! Binnenkort verschijnen hier de nieuwe cursussen. Kijk ondertussen eens bij ons andere cursusaanbod.
Heb je een vraag?

Verplicht veld