Navigatie overslaan
Kies je cursus
VRIJDAG Theater

Iedereen kan theater maken. Iedereen heeft een eigen verhaal. Je hoeft niet eerst auditie te doen. Bij ons is altijd plek.

Onze visie op theater

VRIJDAG maakt theater met kinderen, jongeren en volwassenen vanuit hun eigen nieuwsgierigheid en fascinaties. Theater is voor VRIJDAG een onmisbaar instrument om het gesprek over de mens in een veranderende samenleving te voeren. Dat gesprek gaan we aan onder begeleiding van professionele theatermakers en –docenten van VRIJDAG én uit het veld.

VRIJDAG biedt een veilige plek waar spelers serieus worden genomen met al hun talenten, maar ook hun kwetsbaarheden. Een plek waar iedereen zich vanuit een basis van vertrouwen op een positieve manier kan ontwikkelen als mens.

Plezier vormt de basis van alles wat we doen. Plezier maak je door samen te spelen, in beweging en in interactie met de ander ontstaat lol en creativiteit. VRIJDAG biedt een plek waar bevlogenheid en enthousiasme de ruimte krijgen, zonder dat er wordt gemeten en meteen wordt gekeken naar wat het oplevert.

Iedereen kan het!

Iedereen kan theater komen maken. Iedereen heeft een eigen verhaal. Je hoeft niet eerst auditie te doen. Binnen onze routes en lessen is altijd plek. Theater bij VRIJDAG is zo dus anders dan een meer traditionele toneel- of theaterschool, waar spelers auditie doen voor de uitvoering van een bestaande tekst. In de routes werk je samen met de andere cursisten en de docent aan een presentatie, waarvan vooraf vaak alleen het thema vaststaat. Zo doet onze aanpak een beroep op de creativiteit van alle deelnemers.

VRIJDAG Theater kiest voor een interdisciplinaire aanpak. In praktijk betekent dit dat we niet in hokjes denken en werken met meerdere kunstdisciplines en makers met diverse achtergronden. Van teksttoneel tot film, van trainingsacteren tot beeldende kunst: ons aanbod is een kleurrijk pallet van theater in de breedste zin van het woord.

Samen een theatervoorstelling maken is een van de leukste dingen die er is. Voor een bepaalde tijd een theatergroep vormen, een familie worden die vertrouwd is met elkaar en mooie dingen maken. Daarom gaan we in gesprek als basis voor de voorstelling en het maakproces. Het gesprek is een onderzoekslaboratorium, waarin iedere speler zijn eigen onderzoek start, of waar we met de groep thema’s bij de kop pakken en deze op een zeer persoonlijke manier benaderen. Ik ben namelijk als maker geïnteresseerd in de mensen waarmee ik werk. De voorstelling gaat dan dus ook over hen en is van henzelf.

Maartje Ghijsen