Diepdruk Groningen.jpg
Introductie grafiek: materiaaldruk en etsen

Introductie grafiek: materiaaldruk en etsen

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
02 apr 2021 19:30 - 22:00 vrijdag Walstraat 34 8 190,00

Mocht er een nieuwe lockdown komen als gevolg van het coronavirus covid-19, dan kun je voor de lessen die komen te vervallen restitutie aanvragen.

Ben jij enthousiast over ambachtelijk drukwerk? Over grafische ontwerpen, toffe posters of prenten? Dan ben je hier op vrijdagavond op de juiste plek!

In deze cursus maak je kennis met materiaaldruk & etsen. Bij het materiaaldrukken kun je snel aan de slag en al doende snel wijzigingen maken in een ontwerp of afdruk. Een etsplaat voorbereiden (prepareren, tekeningen overzetten en inetsen) kost iets meer tijd, maar is een fascinerend proces. En een afdruk altijd een verrassing!

Basismaterialen zijn inbegrepen, overige materialen zoals zinkplaten en speciaal afdrukpapier kunnen worden aangeschaft.

De werkplaats is volledig niet-toxisch. Dat betekent dat we etsen in een mengsel met kopersulfaat, we oplosmiddelen-vrij werken en drukken met inkten op waterbasis.

En heb je straks de smaak te pakken? Stroom dan door naar een van onze andere cursussen grafiek. 

Eline Stalman

Pol Taverne

Docent Beeldend en Kinderwerkplaats

"Logica brengt je van A naar B, fantasie brengt je overal!"

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik vind het geweldig dat er een plek is waar kinderen kunnen onderzoeken en ontdekken wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn, waar ze kunnen experimenteren en tot vindingrijke en creatieve oplossingen kunnen komen. Ik wil graag dat de kinderen even uit hun omgeving stappen en zullen ronddwalen in hun verbeelding. Door met hun fantasie aan de slag te gaan, doorlopen de kinderen hun eigen creatieve ontwerpproces. Bij de werkstukken die gemaakt worden tijdens mijn lessen, ontstaan vaak nieuwe verhalen. Dit probeer ik te stimuleren. Ik vind het belangrijk dat kinderen hun eigen verhaal ontwikkelen. Ik vind het mooi om te zien wanneer ze zelf verrast zijn met hun eigen resultaat.

Trots op!

Tijdens het festival Noorderzon gaat er elk jaar één dag een deel van het kinderprogramma naar de langdurig zieke kinderen in het Beatrix Kinderziekhuis in het Groningse UMCG. Vanuit ‘De Kinderwerkplaats’ heb ik hier de activiteit ‘Kussens bedrukken’ georganiseerd. De kinderen drukken op kussenslopen waar ze over gedroomd hebben. Ook worden er kussens samen met broertjes en zusjes bedrukt. ‘s Nachts kunnen ze in slaap vallen op hun eigen, unieke droomkussen. Op deze manier kunnen de kinderen toch een stukje van het festival meebeleven. Ik ben blij dat ik hier aan kan bijdragen!

Favorieten

Kunstenaars die mij inspireren zijn Kurt Schwitters, Robert Rauschenberg, Karel Appel, Dominique Goblet en Dave McKean.

Opleiding

Ik ben opgeleid aan Academie Minerva. Binnen Communicatievormgeving heb ik de richting Illustratie gevolgd en in 2005 ben ik hierin afgestudeerd. In 2012 heb ik de BIK-opleiding (Hanzehogeschool, post-hbo) afgerond. BIK staat voor beroepskunstenaars in de klas. Als BIK’er ontwikkel ik kunstprojecten voor kinderen en deze voer ik uit in het onderwijs.

Meer

Ik werk als illustrator en daarnaast maak ik vrij werk. Mijn werk gaat over gedroomde werelden en verhalen. Als illustrator ontwerp ik in opdracht. Mijn illustraties zijn collages van gevonden beeldmateriaal en en verschillende technieken die uiteindelijk samengebracht worden in de computer. Ook werk ik veel met druktechnieken, zoals monotype en zeefdruk. Verder ontwikkel ik en geef ik kunstprojecten in het onderwijs en op verschillende festivals.

http://www.elinestalman.nl/

Docent Diepdruk

Lesgeven bij VRIJDAG

VRIJDAG is een open prettige omgeving waarin iedereen zijn eigen weg kan gaan. In mijn cursus diepdruk bied ik dan ook veel aan, en is er een constant gesprek en uitwisseling over de verschillende mogelijkheden op beeldend vlak en de verschillende technieken die je hiervoor in zou kunnen zetten. De manier waarop ik lesgeef is ontdekkend leren, door te maken loop je als vanzelf tegen allerlei moeilijkheden aan. Ik geef je vervolgens alle mogelijkheden om die zelf op te lossen. Soms doen we een korte uitleg samen en soms gaat iemand zich vastbijten in een bepaalde techniek maar aan het eind van de les bespreken we altijd even kort wat we gedaan hebben, zodat jullie ook van elkaar leren door de nieuw opgedane kennis te delen.

Trots op!

Ik ben er trots op als studenten naar me toe komen om te zeggen: ik wist niet dat ik dit kon maken! Met andere woorden: als ze zichzelf verbazen en overstijgen. Iedereen heeft zijn eigen leertraject en leerstijl, daarop inspelen en iedereen uitdagen om het beste uit zichzelf te halen vind ik het leukst om te doen.

Favorieten

Mijn afstudeer thesis aan de master kunsteducatie heeft hier veel mee te maken, ik heb onderzocht hoe je kunstgeschiedenis kunt gebruiken als middel om zelf kunst te maken. Daarvoor heb ik onder andere zelf een half jaar gewerkt met Rembrandt als mijn leermeester.

In mijn lessen werk ik ook altijd met voorbeelden van relevante kunstenaars, er is al veel gedaan, daarvan kun je leren en het kan je helpen om je ideeën verder uit te diepen door goed kijken naar hoe anderen met dezelfde problematiek aan het werk zijn gegaan. Voorbeelden voor mijn eigen werk zijn bijvoorbeeld: Hercules Seghers, Antonio Tapiés en Anselm Kiefer. Een voorbeeld van hoe ik kunstgeschiedenis gebruik in mijn lessen kun je zien op mijn Pinterest pagina.

Opleiding

In 1996 ben ik afgestudeerd Autonome Beeldende Kunst aan Academie Minerva. Vervolgens ben ik in 2014 afgestuurd aan de Verkorte Docentenopleiding ook aan Minerva, en in 2016 heb ik mijn master gehaald aan de Master Kunsteducatie in Groningen.

Meer

Ik werk nu meer dan 20 jaar in mijn kunstenaarspraktijk. Ik maak voornamelijk grote prenten in droge naald techniek met modelling paste en carborundum van landschappen. Daarnaast werk ik als off course docent aan Academie Minerva en ben ik freelance docent beeldende vakken op het Praedinius Gymnasium. Ik geef daar verschillende projecten aan leerlingen van klas 2 tot en met klas 5. Ik geef fotografie projecten en diepdruk maar ook schilderen en tekenen.

http://www.poltaverne.nl/

Wil je graag kunst maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld