Tekenen en schilderen: Model en portret

Tekenen en schilderen: Model en portret

HOUD ME OP DE HOOGTE
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
15 mei 2021 10:15 - 12:45 zaterdag Walstraat 34 8 210,00

Mocht er een nieuwe lockdown komen als gevolg van het coronavirus covid-19, dan bieden we voor deze cursus een online of digitaal alternatief. Je kunt geen restitutie aanvragen.

Het draait in deze cursus om goed leren kijken, steeds meer zien en direct weergeven. Je tekent en schildert naar modellen, van portret tot het hele figuur. De eerste serie lessen is gericht op tekenen, waarna we geleidelijk overgaan op schilderen.

Benieuwd wat jouw en andermans werk overtuigend maakt? Aan het eind van elke les staan we daarbij stil. Per keer behandelen we een bepaalde opdracht of thematiek. De opdrachten tijdens de cursus gaan onder meer in op:

  • expressiviteit en dynamiek in de houding van het model
  • vormen
  • ruimtelijkheid
  • kleurnuances door lichtval

We werken vooral met houtskool, krijt en acrylverf en in mindere mate ook met inkt en aquarelverf.

Dorine Kuiper

Docent Tekenen en Schilderen

"Goed kijken is steeds meer zien."

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik ben blij als de leerlingen en ik het een en ander ontdekken met elkaar en als de cursus inspirerend voor hen werkt. Door met aandacht te kijken en te werken zonder teveel resultaatgericht te zijn, leren mensen spelenderwijs. Ze ontdekken telkens iets nieuws. Het onderwerp ‘model en portret’ vraagt natuurlijk om wat studie van proporties en anatomie. Maar uiteindelijk schilder of teken je altijd vanuit je eigen ervaring en van wat je ziet en dat is het boeiende. Ik vind vooral dat mensen vanuit hun eigen kracht bezig moeten zijn en ben blij met echtheid. Er zijn leerlingen die meteen heel handig zijn met anatomie, vorm en technieken, en dat is fijn. Maar dan kan de cursus bijvoorbeeld draaien om los te durven laten en dieper te gaan, om vrijer en directer te leren werken. Anderen zijn onhandiger wat betreft technische vaardigheden, maar hebben weer een heel eigen kwaliteit en intensiteit in hun werk. ‘Hoever’ mensen zijn is daarom vaak iets relatiefs. Het gaat telkens om een heel individueel proces. Ik vind het inspirerend als er kruisbestuiving plaats vindt tussen leerlingen en ze van elkaar leren bij de werkbesprekingen. Ook probeer ik bij de lessen wat achtergrond mee te geven zodat leerlingen binding gaan voelen met een geschiedenis van eeuwen kunst die gemaakt is. Dat is tenslotte de wortel vanuit waar je bezig bent.

Trots op!

Ik werk veel in opdracht en ben gelukkig als er iets uitkomt waar zowel de opdrachtgever als ik zelf blij mee is. Als er verdieping in een werk zit die ik mijn werk altijd zoek. 

Favorieten

Ik hou van het werk van heel veel verschillende kunstenaars, van de vroege oudheid tot nu. Waar ik ter inspiratie naar kijk wisselt per periode. In mijn atelier heb ik soms boeken openliggen over oude Italiaanse schilders, dan weer kijk ik bijvoorbeeld veel naar Rembrandt, of naar sommige impressionisten en expressionisten. 

Opleiding

Schilderen en grafiek aan de ABK Minerva, Groningen 1978-1983.

Meer

Naast het lesgeven ben ik kunstschilder en tekenaar. Ik schilder veel portretten, onder andere in opdracht. Daarnaast schilder ik ook stillevens en andere onderwerpen, maar het portret is mijn belangrijkste onderwerp.

http://www.dorinekuiper.nl/

Wil je graag kunst maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld