Tekenen en schilderen: Portret

Tekenen en schilderen: Portret

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
14 sep 2021 13:30 - 16:00 dinsdag Walstraat 34 8 195,00

In deze cursus leer je hoe je stap voor stap een portret opbouwt. Van de verhoudingen tot de stand van het hoofd en alle losse onderdelen (ogen, oren, neus en mond). De compositie is belangrijk, maar ook de uitstraling van het model. Wat wil je van iemand laten zien? En hoe vertaal je dat als schilder naar het doek? Hoe werk je met licht en donker? Hoe meng je de juiste kleuren voor huid en haar?

Er komt nog heel wat bij kijken, maar met de technieken en tips die je in deze cursus krijgt aangereikt zul je zien dat je snel vooruit gaat.

Jelmer Dijkstra

Docent Schilderen en Handvaardigheid

"Schilderen is kijken, mensen inspireren."

Lesgeven bij VRIJDAG

Het leukste aan les geven vind ik het is als de leerlingen na afloop blij naar huis gaan. Ik ben tevreden als leerlingen na afloop van een cursus nieuwe dingen hebben gezien, of als ze ervaren wat er altijd al was maar ze nog nooit was opgevallen. Schilderen is leren kijken.

Trots op!

Ik ben trots als ik een portret heb geschilderd waar iemand van moet huilen uit herkenning, of waarvan iedereen denkt dat hij of zij de persoon kent. Dan weet ik dat ik goed getroffen heb. Daarnaast ben ik blij met diverse muurschilderingen en theaterdecors die ik gemaakt heb. Bijvoorbeeld de muurschilderingen bij een varkensschuur in Raalte van 20x3 meter. Of de belevingsgang voor demente bejaarden en schilderingen over vroeger in Borger. Daarnaast werkte ik aan een toiletten project in Delft met moderne in delfsblauw geschilderde tegeltjes en aan een muurschildering in café in Eenrum van 6x3 meter. Tenslotte heb ik diverse decors gemaakt voor theatergezelschappen en theaterprojecten van het IVAK in Delfzijl. 

Favorieten

Ik heb niet echt grote voorbeelden op schildergebied, maar wat betreft muziek is Sting wel echt een inspiratiebron voor me. 

Opleiding

Academie Minerva in Groningen en BIK opleiding (Beroepskunstenaar In de Klas) 

Meer

Naast beeldend kunstenaar ben ik muzikant. Verder geef ik les bij het IVAK in Delfzijl bij 'De Doorstart'. Dit is handvaardigheid met een groep jongeren die van de middelbare school zijn gestuurd maar nog leerplichtig zijn en die met individuele lessen weer terug naar school worden begeleid. Met deze jongeren doen we verschillende projecten zoals bewegwijzering van de brede school in Delfzijl en werkstukken maken in de belevingswereld van deze kinderen. Naast dit alles geef ik schilderworkshops portretschilderen en schilderweken op het Hoge land. Ik werk zowel in opdracht als vrij, en heb op dit moment exposities in Zutphen en in Tynaarlo.

http://www.jelmerdijkstra.nl/

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld