Acteren.jpg

Route 16-20 jaar: ACTEREN

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
26 sep 2019 19:00 - 21:00 donderdag Noorderbuitensingel 11 32 354,00

Ben jij nieuwsgierig en houd je van een uitdaging? Dan is deze route zeker iets voor jou. Verschillende facetten van acteren komen erin aan bod; fysiek spel, tekst, improvisatie, maken en presenteren. Ook bezoek je samen theatervoorstellingen in het professionele en amateurtheatercircuit. Bijvoorbeeld tijdens het Jonge Harten Festival. Hieraan is ook een gezamenlijk theaterproject verbonden.

In april 2020 brengen we een bezoek aan de voorstelling Trojan Wars in de Stadsschouwburg in Groningen. Deze voorstelling wordt gespeeld door jongeren van het Nationale Theater in Den Haag.

De route Acteren is geschikt voor beginnende én ervaren spelers. Het seizoen bestaat uit 32 lessen. Je krijgt te maken met verschillende vakdocenten. Elke docent daagt je uit vanuit je eigen kunnen. Je zult versteld staan van je kwaliteiten!

In de cursusprijs zijn, naast de reguliere lessen, deelname aan het Jonge Harten theaterfestival (15-23 november), bezoek aan de voorstelling ‘Trojan Wars’ (2 april) in de Stadsschouwburg, het maken van een eigen Trojan Wars (4-5 april), een repetitieweekend (23-24 mei) en een presentatieweekend (6-7 juni) inbegrepen.

Sara Scholten

Gideon da Silva

Trieneke Verbeek

Hannah de Vries

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Bij VRIJDAG ben ik dit jaar reisleider van de route 6-7 jaar: Ontdekken! Daarnaast verzorg ik in verschillende routes verschillende stations zoals: vormgeving, filosofie en theatermaken. Ik zie vooral uit naar de blokken filosofie waarin we samen van alles om ons heen gaan onderzoeken. Kinderen mogen niet vaak meedoen aan het gesprek waarin wij grote vragen over de wereld proberen op te lossen. In dit station doen we dat juist wel. Van dat gesprek wordt ik blij. Dus instappen met die hap!

Trots op!

Ik ben trots op het nieuwe programma van het VRIJDAG theater. Daar hebben we met zijn allen op zitten zwoegen! Volgens mij staat er nu iets heel moois en gaat deze nieuwe manier van werken ons nog meer plezier en vrijheid opleveren.

Favorieten

Theatermakers die dat 'iets' doen wat mij raakt. Iets wat een onuitwisbare indruk achterlaat. Dit zijn voor mij bijvoorbeeld Boukje Sweigman en theatercollectief Swalbe. Hun beeldende, indringende manier van een gevoel of een verhaal brengen inspireert mij.

Opleiding

Docent theater opleiding aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Meer

Ik werk als ZZP'er bij verschillende instellingen en werk mee aan verschillende projecten, veel variatie dus! Zo werk ik als docent bij De Noorderlingen (vooropleiding theater) waar ik met de productiegroep de voorstelling 'De Jossen' heb gemaakt. Bij Het Houten Huis werk ik als project-educatie medewerker aan Het Houten Huis in de klas. Ook ben ik een van de cultuurprofessionals die meewerkt aan het project Cultuurprofs in het S(B)O. Een project waarin ik samen met een speciaalonderwijs-school een nieuwe leerlijn theater ga ontwikkelen.

https://sarascholten.com/

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik ben pas tevreden wanneer ik bij de leerlingen zie dat ze hebben geleerd dat dingen leren leuk kan zijn.

Trots op!

Ik ben trots op alle leerlingen bij VRIJDAG!

Favorieten

Een groot voorbeeld heb ik niet. Ik heb zelfs geen favoriete kunstenaar. Ik hou meer van de afwisseling. Zoals ik altijd tegen de improvisatie-theater leerlingen zeg: context! Het juiste plaatje bij de juiste situatie.

Opleiding

Rijksuniversiteit Groningen

https://www.gtjdasilva.com/

Docent Theater

"Nobody cares if you can't dance well. Just get up and dance. Great dancers are great because of their passion." - Martha Graham

Lesgeven bij VRIJDAG

Theater en dans zijn voor mij prachtige middelen om een ontdekkingstocht te beleven. Samen onderzoeken staat daarbij centraal in mijn lessen. Toch bewandelt iedereen zijn eigen pad. Ik ben heel erg nieuwsgierig naar hoe een leerling te werk gaat met een opdracht of aangereikt materiaal zelf invult.

Een onderzoekende houding kan ik erg waarderen. Laten we elkaar prikkelen om ons perspectief op de wereld te verbreden, te onderzoeken, te ervaren, te groeien en elkaar te verrassen. Maar we werken ook hard aan technieken en de bewustwording daarvan, zodat de leerling groeit en steeds meer spelplezier ervaart. Wat de inhoud betreft werk ik in mijn lessen graag met maatschappelijke thema's.

Trots op!

Het klinkt cliché maar op ieder project ben ik trots! Je werkt samen ergens naar toe. Het proces en de uitkomst vind ik even belangrijk. Als ik dan iets moet noemen is het eigen opgezette collectief LUCY. Samen met andere Theatermakers maatschappelijke kwesties aansnijden en mensen aan het denken zetten vind ik mooi om te doen.

Favorieten

In Berlijn heb ik mogen werken met Willem Wassenaar. Wat mij zo prikkelde was dat hij de speler als individu en zijn of haar verhaal serieus neemt. Hierdoor stelden de spelers zich in 'no time' heel open door de veilige sfeer. Zijn nieuwsgierigheid in de speler vond ik echt fascinerend.

Daarnaast is Pina Bausch voor mij een onuitputtelijke bron. Ook in haar werk zijn persoonlijke verhalen belangrijk, maar daarnaast is kenmerkend dat ze veel gebruik maakt van beweging. Van haar neem ik in mijn lessen mee dat techniek de basis is maar dat het uiteindelijk draait om de essentie van de beweging. De achterliggende gedachte en de uitkomst daarvan vind ik interessanter dan een beweging perfect laten zien. De echtheid in theater en dans vind ik prachtig om naar toe te werken.

Opleiding

MBO D'Drive Dans (Friesland College Leeuwarden) en HBO Docent Theater (NHL Leeuwarden)

Meer

Ik werk als ZZP'er en mag vaak aan de slag als regie-assistent en choreograaf. Zo mocht ik meewerken aan JUMPING JACK (BUOG), een grootschalig theaterspektakel voor motorliefhebbers.

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik zie graag dat mijn leerlingen gretig zijn om te spelen en het niet erg vinden om te falen. Ik werk veel met kinderen. Hun fantasie gaat alle kanten op. Kinderen volgen sneller (spel)impulsen op, dat vind ik mooi en jaloersmakend om te zien. Ik heb veel lol tijdens mijn lessen. Ik kan erg lachen om absurde spelsituaties en de vindingrijkheid van leerlingen. Daarnaast laat ik me raken door ontroerende scènes of leerlingen die zich openstellen als het gaat om lastige onderwerpen of spelsituaties. 

Trots op!

Ik ben trots op de scripts en voorstellingen die ik uit mijn brein tover. Het begint vaak met een los idee, een brainstormsessie en vervolgens laat ik mijn leerlingen improviseren op de vloer. De spelers en ik blijven elkaar tijdens een repetitieproces verrassen en inspireren. Die wisselwerking vind ik belangrijk.

Favorieten

De verhalen van Alex van Warmerdam spreken me erg aan omdat ze realistisch lijken, maar vervreemdend zijn. Zijn uitgangspunt is vaak een fictieve locatie. Zo start ik ook graag een verhaal als schrijver/bedenker van een voorstelling.

Daarnaast laat ik me inspireren door documentairemakers Michiel van Erp en Frans Bromet. Zij hebben een directe manier van interviewen en brengen types van alle lagen uit de samenleving op een eerlijke en eigenwijze manier in beeld.

Opleiding

Docent Theater, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. 

Meer

Naast lesgeven en regisseren ben ik actief als trainingsacteur. Ik speel dan bijvoorbeeld de rol van een agressieve klant in een supermarkt. De medewerker van de supermarkt krijgt de kans om met mij te oefenen hoe je met dergelijk gedrag om kan gaan.

Ik hoop binnenkort ook zelf weer eens op de planken te staan in een mooie theatervoorstelling. Ik heb altijd veel gespeeld, maar de afgelopen jaren heb ik daar weinig tijd voor gehad. Als ik dus de kans krijg om weer te spelen, grijp ik die graag met beide handen aan.

Wil je graag theater maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld