Theater uitdagen.jpg
uitdagen

Route 12-13 jaar: UITDAGEN

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
05 feb 2019 17:00 - 19:00 dinsdag Noorderbuitensingel 11 16 160,00

Ben je tussen de 12 en 13 jaar en wil je graag toneelspelen en theatermaken? Dan is deze cursus iets voor jou! Verras jezelf en ontmoet de ander. Hoe sta je goed op het podium? Hoe kijk je naar de ander en hoe ga je in op wat de ander doet?

In deze route vormen spelplezier en ambacht de basis. Plezier maak je door samen te spelen met anderen. Je daagt de ander uit en verrast daarmee jezelf en de ander. Je doet dingen waarvan je niet wist dat je ze in je had. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende spelmogelijkheden. Zo komen samenspel, elementair spel en theatermaken aan bod.

Tijdens het laatste blok wordt er toegewerkt naar presentaties voor publiek. Het is van groot belang dat je dan alle lessen aanwezig bent.

Fenna Besijn

Layla Radjab

Docent Theater

"Toneelspelen maakt je leven rijker."

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik geef les aan leerlingen van 12 tot 82 jaar oud en vind het altijd weer een feest om leerlingen te laten ontdekken wat ze in zich hebben en dat verder te ontwikkelen. Mensen hebben veel meer in zich dan ze zelf weten. En het is ontzettend boeiend om dit om te zetten in je eigen theatrale taal.

Bij regisseren staat vooral het maken van een mooi product centraal. En bij VRIJDAG kan ik een prachtige combinatie maken tussen mijn docent en regisseur-zijn.

Trots op!

Ik heb de ouderengroep Het Derde Bedrijf in het leven geroepen en maak daar nu regelmatig voorstellingen mee. De levenslust en het plezier spatten eraf. Hét bewijs dat je nooit te oud bent om te spelen.

In Roden regisseer ik in het kader van Theater na de Dam. Dit jaar was dat De Zaak L., een voorstelling rondom een actieve NSB'er. Ik vind het een uitdaging om met behulp van alle middelen (toneelspel, film en muziek) de betekenis van toen voor nu te ontdekken.

Favorieten

Actrice Malou Gorter kan komisch en serieus zijn in haar spel. Ze heeft een soort relativeringsvermogen die precies goed aankomt. En ik vond Willem van Sande Bakhuyzen een mooie regisseur. Ik houd van komedie met een zwart randje en ook van gedegen regie- en acteurswerk. In het lesgeven probeer ik dat ook op te zoeken.

Opleiding

Regie opleiding voor amateurtheater. 

Meer

Ik heb sinds 1992 een eigen theatergroep, de Lesbus, waarmee we met humor en zelfspot theater maken vanuit een lesbisch perspectief. Dit jaar maakten we een parodie op The Sound of Music en zochten we de verbinding met de realiteit van vandaag op.

Daarnaast doe ik vaak regies in Stad en ommeland. Ook geef ik workshops op aanvraag, verzorg ik theater en presentaties op maat en doe ik wel eens klussen voor bedrijven.

Docent theater 

"Let it flow"

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik vind de grote intrinsieke motivatie die kinderen en jongeren hebben om aan zichzelf te willen en durven werken heel bijzonder. De leerlingen die theaterlessen volgen hebben vaak al een groot bewustzijn van zichzelf en ik ben blij dat ik met deze jonge mensen mag werken. In mijn lessen wil ik bereiken dat iedereen in de groep tenminste één keer flow in zijn spel ervaart, een moment waarop je als het ware even boven jezelf uitstijgt en niet meer bezig bent met wie je bent of wie je hoort te zijn. Het is alsof de tijd dan even stil staat. Dat vind ik het mooie aan theaterlessen: je verkent de grenzen van je eigen en maakt contact met je innerlijke kracht. 

Trots op!

Samen met een maskermaker uit Amersfoort en een theaterdocent heb ik drie jaar geleden het maskergezelschap opgericht ‘Vreemd Hoofd’ opgericht. Hiermee brengen we het maskertheater als theatervorm meer onder de aandacht. Maskers zijn eigenzinnig, ze dóen iets met mensen, ze prikkelen, provoceren en dagen uit. We ontwerpen onze eigen maskers, waarmee we voorstellingen maken en maskerworkshops geven. Vaak slagen we erin dat kinderen en jongeren een andere kant van zichzelf te durven laten zien door de maskers en dat is mooi werk. 

Favorieten

Ik heb een top 3 van de mooiste theatervoorstellingen die ik gezien heb, dit zijn hele fysieke en beeldende voorstellingen uit het jeugdtheater: 1. ‘Adios’ van Het Houten Huys, maskertheater. 2. ‘Macbeth’ van het NNT, een echte levende poppenkast. 3. ‘Tropoi’ van Theater Froefroe uit Belgie, magisch realisme met levensgrote poppen.

Opleiding

Dramadocent, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Meer

Naast lesgeven bij VRIJDAG en de PABO aan de Hanzehogeschool wil ik graag meer met zang doen. Ik ben op zoek naar hoe zang en theater met elkaar verbonden kunnen worden. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld als zangeres meegedaan aan de voorstelling Pelgrim van Stichting Peerd. Nu maak ik met mijn groep ‘Vreemd Hoofd’ een eigen Zanni-band: een mobiele maskeract voor festivals met als invalshoek de speelstijl van de Commedia dell’arte. Daarin onderzoeken we waar het raakvlak ligt tussen muziek en maskers. Het wordt een feestelijk orkest dat ook in een cafeetje de boel op z'n kop kan zetten.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • Cursussen, routes, workshops en meer
  • vraag & aanbod voor en door het amateurveld
  • Beleid & organisatie 2 x per jaar
Heb je een vraag?

Verplicht veld