Route 8-9 jaar: VERBEELDEN

Route 8-9 jaar: VERBEELDEN

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
15 sep 2021 14:30 - 16:00 woensdag Noorderbuitensingel 11 33 265,00

Iets verzinnen kunnen we allemaal. Maar wat zou er gebeuren als we die verzinsels gebruiken om theater te maken? We nemen je mee de vloer op en zo ontdek je hoe je je eigen fantasie kunt gebruiken. Je onderzoekt al spelend de leukste kanten van acteren. Er wordt tijdens de lessen veel aandacht besteed aan samenspel, improvisatie, fysiek bewustzijn en spelplezier.

In de cursus komen maskers en schimmenspel aan bod, ga je met kunstenaars een echte kunstinstallatie maken en gaan we een avontuur aan met Het Houten Huis. We bezoeken samen een voorstelling van dit beeldend muziektheatergezelschap en gaan in gesprek met de spelers en makers om vervolgens een eigen versie van deze voorstelling te maken. Doe je mee?

Layla Radjab

Gerda Schepers

Erin Stel

Rozan Vergeer

Docent theater 

"Let it flow"

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik vind de grote intrinsieke motivatie die kinderen en jongeren hebben om aan zichzelf te willen en durven werken heel bijzonder. De leerlingen die theaterlessen volgen hebben vaak al een groot bewustzijn van zichzelf en ik ben blij dat ik met deze jonge mensen mag werken. In mijn lessen wil ik bereiken dat iedereen in de groep tenminste één keer flow in zijn spel ervaart, een moment waarop je als het ware even boven jezelf uitstijgt en niet meer bezig bent met wie je bent of wie je hoort te zijn. Het is alsof de tijd dan even stil staat. Dat vind ik het mooie aan theaterlessen: je verkent de grenzen van je eigen en maakt contact met je innerlijke kracht. 

Trots op!

Samen met een maskermaker uit Amersfoort en een theaterdocent heb ik drie jaar geleden het maskergezelschap opgericht ‘Vreemd Hoofd’ opgericht. Hiermee brengen we het maskertheater als theatervorm meer onder de aandacht. Maskers zijn eigenzinnig, ze dóen iets met mensen, ze prikkelen, provoceren en dagen uit. We ontwerpen onze eigen maskers, waarmee we voorstellingen maken en maskerworkshops geven. Vaak slagen we erin dat kinderen en jongeren een andere kant van zichzelf te durven laten zien door de maskers en dat is mooi werk. 

Favorieten

Ik heb een top 3 van de mooiste theatervoorstellingen die ik gezien heb, dit zijn hele fysieke en beeldende voorstellingen uit het jeugdtheater: 1. ‘Adios’ van Het Houten Huys, maskertheater. 2. ‘Macbeth’ van het NNT, een echte levende poppenkast. 3. ‘Tropoi’ van Theater Froefroe uit Belgie, magisch realisme met levensgrote poppen.

Opleiding

Dramadocent, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Meer

Naast lesgeven bij VRIJDAG en de PABO aan de Hanzehogeschool wil ik graag meer met zang doen. Ik ben op zoek naar hoe zang en theater met elkaar verbonden kunnen worden. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld als zangeres meegedaan aan de voorstelling Pelgrim van Stichting Peerd. Nu maak ik met mijn groep ‘Vreemd Hoofd’ een eigen Zanni-band: een mobiele maskeract voor festivals met als invalshoek de speelstijl van de Commedia dell’arte. Daarin onderzoeken we waar het raakvlak ligt tussen muziek en maskers. Het wordt een feestelijk orkest dat ook in een cafeetje de boel op z'n kop kan zetten.

Docent beeldend & theaterkostuums

"Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen."

Lesgeven bij VRIJDAG

Met elkaar... anders kijken, anders gebruiken, op zijn kop, achterstevoren. Dagelijkse dingen... wat kan het nog meer zijn? Een vliegtuig bouwen van strijkplanken, een zelfportret van kringloopspullen. Samen onderzoeken, prutsen en proberen. Verrassende, waardeloze en rijke materialen. Verdiepen in het thema, op zoek naar inspiratie. Kijken bij andere culturen. Van elkaar leren door te kijken en te reageren. Samen verhalen verzinnen.

Trots op!

Mijn cursisten van ROKJESDAG die enthousiast zijn geworden om zelf kleding te maken. Trots op de installaties die we in de route 'Verbeelden' van theater hebben verzonnen en op de kinderen die in hun eigen verzinsels spelen! Trots op dat ik mijn liefde voor theaterkostuums mag overbrengen, samen verkleden en verhalen verzinnen bij een jas. Samen maken, daar hou ik van!

Favorieten

Modeontwerper Jean Paul Gaultier, zijn materiaal gebruik, thema’s, zijn schetsen, de keuze van zijn modellen. Ik hou van de rebelse Vivian Westwood en van de tegenstellingen in het werk van Alexander McQueen. Ik bewonder mensen die risico’s durven te nemen en niet bang zijn voor het onbekende.

Opleiding

Academie Minerva Groningen richting Modevormgeving, BIK-opleiding (Beroepskunstenaars In de Klas)

Meer

Mijn eigen bedrijf heet Lieve Loeders, een naam met een tegenstelling zoals ook vaak in mijn werk. Ik werk aan verschillende projecten, theaterkostuums, vormgeving, het ontwikkelen van educatieve projecten en SCHORT. Als je nieuwsgierig bent geworden, kan je een kijkje op mijn website nemen.

https://www.gerdaschepers.nl/

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Nog niet zo lang geleden ontdekte ik zelf de wereld van theater bij de Jeugdtheaterschool. En nu ben ik terug als docent. In mijn lessen staat het onderzoek centraal. We onderzoeken de wereld om ons heen, stellen vragen, zoeken uit hoe het is om iemand anders te spelen en wat die ander dan denkt. Naast spelen vind ik het zelf maken belangrijk. Hierbij leer je je eigen gedachtes vorm te geven in bijvoorbeeld een scene, tekst en of beweging.

Trots op!

Ik ben trots op PLAY een voorstelling die ik samen met andere Vrijdag docent Sara Scholten heb ontwikkeld. Dit is een niet zomaar een voorstelling maar een voorstelling spel en filosofisch gesprek in één. Wat betreft VRIJDAG ben ik het meest trots op Het Houten Huis/VRIJDAG-project. Hierin speelden alle kindergroepen van VRIJDAG van 8 tot 12 jaar in het decor van de voorstelling van Het Houten Huis in Martiniplaza. Het was mooi om te zien hoe na weken oefenen alles samen kwam.

Favorieten

Ik houd ervan als makers de wereld kantelen en mij de wereld laten zien hoe ik hem nog niet had bekeken. Een paar makers die er voor mij op dit moment uitspringen zijn theatermaker Jetse Batelaan, film-/seriemakers Brit Marling en Zal Batmanglij en schrijver José Saramago.

Opleiding

Docent Theater, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Meer

Ook werk bij het Jonge Harten Theaterfestival als educatiemedewerker en jongerenprogrammeur. Daarnaast werk ik als zzp’er bij verschillende instellingen in de stad.

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Nog maar een paar jaar geleden zat ik zelf met ontzettend veel plezier op de Jeugdtheaterschool. Een onvergetelijke tijd, en nu ben ik terug als docent. Het is echt genieten om mijn passie voor het theater over te mogen dragen. Ook mag ik dit jaar een van de twee productiegroepen van de Jeugdtheaterschool regisseren. Drama betekent in het Grieks: ik doe. Ik stuur de leerlingen aan om hun doel op toneel actief na te streven. Wat wil je personage? Wat kan je allemaal doen om dat doel te bereiken? Denken in de rol, niet over de rol.

Trots op!

Ik ben trots op mijn afstudeervoorstelling die ik vorig jaar heb gemaakt; ‘Wees ons Genadig’ van Alex van Warmerdam. Ik wil heel graag nog veel meer van dat soort voorstellingen maken, feest!

Favorieten

Groot bewondering heb ik voor mimegroepen als Bambie of Golden Palace. Non-verbaal zo communiceren dat er bijna geen woorden voor nodig zijn, heel spannend om naar te kijken. Maar ook stukken of films van Alex van Warmerdam ben ik erg fan van, absurde stukken realistisch gespeeld.

Opleiding

Docent Theater, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Meer

Zelf speel ik in een educatieve voorstelling bij Theater de Steeg. Ook ben ik docent op de MBO opleiding Kunst en Multimedia. Daar begeleid ik projecten en geef ik spellessen. Daarnaast werk ik af en toe als trainingsactrice voor de politie, agressietrainingen en in de zorg.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld