Route 8-9 jaar: VERBEELDEN (voorjaar)

HOUD ME OP DE HOOGTE
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
03 mrt 2021 14:40 - 16:10 woensdag Noorderbuitensingel 11 17 138,00

We weten nog niet wanneer we kunnen starten met deze cursus. Laat je gegevens achter en je krijgt (vrijblijvend) bericht zodra we weer starten.

Iets verzinnen kunnen we allemaal. Maar wat zou er gebeuren als we die verzinsels gebruiken om theater van te maken? We nemen je mee de vloer op en zo ontdek je hoe je je eigen fantasie kunt gebruiken in theater. Je onderzoekt al spelend de leukste kanten van acteren. Samenspel, improvisatie, fysiek bewustzijn en spelplezier zijn belangrijke begrippen tijdens de lessen. 

In deze cursus komen maskers en schimmenspel aan bod, ga je met kunstenaars een echte kunstinstallatie maken en krijg je spellessen. Ga jij het avontuur aan?

Hannegijs Jonker

Gerda Schepers

Sara Scholten

Lianne Karel

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Wanneer wordt iets spannend, mooi, interessant of grappig op het toneel? Wat voor sfeer of werkelijkheid kunnen we samen creëren en hoe doen we dat? Dat zijn belangrijke vragen bij mij in de les. Ik ga graag zo snel mogelijk samen iets maken en zo onderzoeken we een wereld aan mogelijkheden en ontdekken we onze eigen theatrale smaak.

Trots op!

Trots ben ik op This Side Up, een performance die ik maakte samen met collega Diede Daalman en een groep spelers van alle leeftijden. We speelden in de foyer van Theater Amsterdam, tussen het deftige operapubliek, als onverwachte, theatrale inleiding op een opera van de Zuid Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Het was heel spannend, komisch en ontroerend om overal tussen het publiek onze personages te zien dwalen.

Favorieten

Ik hou van theater in bijzondere, nieuwe, onverwachte vormen. Een grote inspiratiebron is het werk van Teatro de los Sentidos in Barcelona. Hun voorstellingen zijn een soort doolhof waar je zelf doorheen loopt en waar al je zintuigen worden geprikkeld!

Opleiding

Theaterdocent, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Meer

Ik werk als freelance speler, theater- en educatiemaker bij o.a. theatergezelschappen Schweigman&, Marte Boneschansker en Philipp Cahrpit. Iedere donderdag werk ik met Ookfijn & co, een theatergroep voor mensen met een beperking.

http://www.hannegijs.nl/

Docent Beeldend

"Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen."

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik vind het leuk om met kinderen op ontdekkingstocht te gaan. In mijn projecten gebruik ik vaak materialen of technieken die de kinderen niet kennen. Ik stimuleer de kinderen om zich te verdiepen in het thema en laat hen reageren op het werk van elkaar. Na afloop van een cursus ben ik tevreden als de kinderen niet kunnen stoppen met hun werk en trots zijn op wat ze hebben gemaakt. Ik heb vreselijk veel zin om in september ook met jongeren en volwassenen aan het werk te gaan. 

Trots op!

Ik ben trots op de vele leuke projecten die ik gedaan heb in de kinderwerkplaats, bijvoorbeeld de VakantieDoeDag en de jurken die kinderen voor Koningin Maxima hebben ontworpen. Maar ook de projecten van de kinderwerkplaats op Noorderzon, wat een heerlijke werkomgeving. De BIK opleiding is voor mij een fijne periode geweest, het was goed om op een andere manier met het kunstenaarsvak bezig te zijn. Ik kwam er achter hoe fijn het is om je passie over te brengen en hoe inspirerend kinderen zijn. Als rode draad in mijn werk en projecten loopt het thema identiteit, door dit thema werk ik ook veel op het voortgezet onderwijs.

Favorieten

Mijn grote voorbeeld is Jean Paul Gaultier, mijn liefde voor hem is op de academie ontstaan en nooit meer over gegaan. Zijn materiaal gebruik, thema’s, zijn schetsen, de keuze van zijn modellen, alles. Verder hou ik van de rebelse Vivian Westwood en van de tegenstellingen in het werk van Alexander McQueen. Ik bewonder heel veel mensen, mensen die risico’s durven te nemen en niet bang zijn voor het onbekende. Mensen die zichzelf zijn om dat er al zo veel anderen zijn.

Opleiding

Academie Minerva Groningen richting Modevormgeving, BIK opleiding (Beroeps Kunstenaar In de klas) 

Meer

Lieve Loeders is de naam van een collectie die ik ontworpen heb op de Academie. Deze naam is altijd met me mee gegaan, een naam met een tegenstelling zoals ook in mijn werk. Daarom ook logisch dat mijn eigen bedrijf Lieve Loeders heet. Ik werk aan verschillende projecten, mode-ontwerpen, beeldend werk, collage-werken en het ontwikkelen van educatieve projecten. Daarnaast zit ik een collectief genaamd Groot Schepers en Stoer. Met dat collectief doen we de vormgeving van festivals en ontwikkelen we (educatieve) projecten.

https://www.gerdaschepers.nl/

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Bij VRIJDAG ben ik dit jaar reisleider van de route 6-7 jaar: Ontdekken! Daarnaast verzorg ik in verschillende routes verschillende stations zoals: vormgeving, filosofie en theatermaken. Ik zie vooral uit naar de blokken filosofie waarin we samen van alles om ons heen gaan onderzoeken. Kinderen mogen niet vaak meedoen aan het gesprek waarin wij grote vragen over de wereld proberen op te lossen. In dit station doen we dat juist wel. Van dat gesprek wordt ik blij. Dus instappen met die hap!

Trots op!

Ik ben trots op het nieuwe programma van het VRIJDAG theater. Daar hebben we met zijn allen op zitten zwoegen! Volgens mij staat er nu iets heel moois en gaat deze nieuwe manier van werken ons nog meer plezier en vrijheid opleveren.

Favorieten

Theatermakers die dat 'iets' doen wat mij raakt. Iets wat een onuitwisbare indruk achterlaat. Dit zijn voor mij bijvoorbeeld Boukje Sweigman en theatercollectief Swalbe. Hun beeldende, indringende manier van een gevoel of een verhaal brengen inspireert mij.

Opleiding

Docent theater opleiding aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Meer

Ik werk als ZZP'er bij verschillende instellingen en werk mee aan verschillende projecten, veel variatie dus! Zo werk ik als docent bij De Noorderlingen (vooropleiding theater) waar ik met de productiegroep de voorstelling 'De Jossen' heb gemaakt. Bij Het Houten Huis werk ik als project-educatie medewerker aan Het Houten Huis in de klas. Ook ben ik een van de cultuurprofessionals die meewerkt aan het project Cultuurprofs in het S(B)O. Een project waarin ik samen met een speciaalonderwijs-school een nieuwe leerlijn theater ga ontwikkelen.

https://sarascholten.com/

Theaterdocent

"Paraplu paraplu parasolletje, het leven is geen lolletje"

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik geniet ervan als ik mijn liefde en plezier voor theater over zie slaan op de groep waar ik aan lesgeef. Samen iets creëren wat er eerder nog niet was en daarna weer vervlogen is. Dat je samen beleeft en leert en groeit. Want ja, ik groei ook bij zo'n proces. Als docent moet je elke keer weer kijken hoe je het beste uit de leerling kunt halen. Hoe je de juiste woorden en opdrachten kunt vinden om iemand te raken en te bereiken en dat die persoon dan groeit. Dat is zo bijzonder aan theater.

Trots op!

Alles wat ik de afgelopen 14 jaar na mijn afstuderen heb gedaan. Of het nu een les is op speciaal onderwijs, het spelen in een huiskamervoorstelling of studenten voorbereiden op de beroepspraktijk van het vak. Het heeft mij gebracht waar ik ben en daar ben ik trots op. Mijn eigen poppenvoorstelling Eilandzucht waarvan ik alles deed, van het script schrijven tot het maken van de poppen, is wel een hoogtepunt. En daarnaast de afgelopen 7 jaar waarin ik als actrice bij het mooie Rijksmuseum aan een geweldig programma over de Gouden Eeuw heb meegewerkt.

Favorieten

Ik haal mijn inspiratie uit voorstellingen van Hotel Modern en Het Houten Huis. Maar ook beeldende kunst kan me erg raken en inspireren, zoals Yin Xuizhen, Ron Mueck of Do Ho Suh.

Opleiding

  • Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, opleiding Theaterdocent/maker
  • Poppenopleiding van NVP-Unima door Servaes Nelissen en Pieter Vrijman

Meer

Naast theaterdocent bij VRIJDAG ben ik actrice, workshopleider, doe ik aan poppenspel, ontwerp ik Educatieve Trajecten en leid ik kinderen/jongeren en families rond in musea.

Wil je graag kunst maken, maar vind je de cursus te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
  • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
  • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
  • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld