Theaterschool voor Volwassenen (jaar 1)

Theaterschool voor Volwassenen (jaar 1)

INSCHRIJVEN
Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
14 sep 2021 19:30 - 22:00 dinsdag Noorderbuitensingel 11 33 719,00

De vierjarige Theaterschool voor Volwassenen benadert het theaterambacht vanuit veel verschillende invalshoeken. Het programma bestaat uit diverse trainingen op het gebied van spelen en maken. Je leert geloofwaardig acteren en improviseren en alles over samenspel, inleving en tekstbehandeling. Op een stevige basis van vaardigheden en theorie, ontdek je in de loop van de opleiding welke vorm van theater het beste bij jou past en ga je je hierin bekwamen.  

Opbouw van de opleiding
Jaar 1  

In het eerste jaar ligt de focus bij het lichaam als instrument: wat kan het, wat doet het, wat vertelt het? We onderzoeken het binnen de blokken Elementair spel, Beweging en Tekst.

Jaar 2

In het tweede jaar gaan we hier dieper op in en gaat de focus meer naar verschillende manieren om een verhaal te vertellen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan verschillende soorten teksten (klassiek en modern werk) en manieren om hiermee om te gaan, in het kader hiervan bezoeken we samen een voorstelling (de kosten hiervoor zijn opgenomen in het cursusgeld). Rolverdieping en personageopbouw staan centraal in het blok Improvisatie. Een geheel andere manier om een verhaal te vertellen is uiteraard vanuit beweging en dans, dit staat centraal in het derde blok.

Jaar 3

Het derde jaar draait om het maken van theater vanuit je eigen fascinatie. We starten met Speelstijlen. Hierbij komen verschillende theaterrichtingen aan bod in relatie tot verschillende manieren van spelen en maken. Daarna kies je als student zelf met welk onderwerp je verder wil, eerst binnen Tekst en daarna binnen het blok Maken vanuit een Fascinatie. Zo doe je ervaring op met verschillende manieren van maken.

Jaar 4

Het vierde en afsluitende jaar werk je het hele jaar aan een voorstelling op basis van een tekst of een onderzoek. De studenten geven zelf richting aan het project, onder begeleiding van een docent.

Projecten opleiding-breed

In principe doorloop je het programma van de opleiding gewoon van jaar 1 tot 4. Uiteraard kun je daarbinnen je eigen voorkeuren aangeven en (zeker in jaar 3 en 4) je eigen interesses gaan uitdiepen, maar in grote lijnen is het een programma dat vastligt. Een aantal activiteiten echter, gaat dwars door de indeling in jaarlagen heen. Zo laten we de laatste lessen van jaar 1, 2 en 3 de beslotenheid van de groep los en kiest ieder een thema of manier van theatermaken en gaat daar drie weken mee aan de slag. We gaan dan in drie gemengde groepen even freestylen.

We beginnen het jaar ook gezamenlijk: tijdens het selectieweekend voor de eerstejaars jaar, op vrijdag 10 en zaterdag 11 september, gaan de tweede-, derde- en vierdejaars in gemengde groepen aan het werk (je krijgt de keuze uit drie stijlen/onderwerpen/manieren van werken).

Presentatieweekenden

Een ander moment van ontmoeting is tijdens de twee TSV-totaal weekenden: de groepen krijgen de gelegenheid naar elkaars werk te kijken – soms nog work in progress – en dit na afloop met elkaar te bespreken.    

Workshop

Gedurende het jaar organiseren we een (weekend)workshop door een gastdocent/acteur/maker vanuit een bepaalde discipline binnen de theaterwereld waar iedereen zich voor kan inschrijven. Nadere informatie volgt later.   

Voorstellingsbezoek

TSV’ers kunnen zich inschrijven voor bezoek aan voorstellingen die we gezamenlijk voorbereiden door middel van een spelles, lezing, discussie of wat maar van toepassing is. We eten samen en bespreken achteraf de voorstelling. Zodra de theaterprogrammering in Groningen definitief is, informeren we de studenten hierover.

Praktische informatie

We werken met trajecten van 33 weken. Een les duurt 2,5 uur. We starten in jaar 2, 3 en 4 met een gezamenlijke kick-off, dit wordt aangevuld met twee extra repetities en twee presentatiedagen verderop in het lesseizoen. Elk blok wordt afgesloten met een persoonlijke evaluatie waarin de docent van dat blok zijn of haar bevindingen met je deelt.

Tijdsinvestering

Je bent meer tijd kwijt dan alleen de vaste lesuren. Er is af en toe een weekend(dag), soms een voorstellingsavond en af en toe krijg je ouderwets huiswerk, in de vorm van een tekst leren of een script lezen. Reken in totaal op gemiddeld (inclusief de les) een dagdeel per week. Anderzijds hopen we je ook zoveel aan te reiken dat je er de hele week zoet mee zou kunnen zijn, dat moedigen we natuurlijk van harte aan!

Programma
Jaar 1
 • Elementair spel: Nina van der Woude (16 lessen)   
 • Tekst: Zen Roorda (7 lessen)  
 • Fysiek: Joke Holwerda (6 lessen)
 • Theatermaken: Zen Roorda, Maartje GhijsenAike Vogelzang, Nina van der Woude (4 lessen) 
Jaar 2

(aangepast in verband met het veranderde programma in jaar 1 door de coronacrisis)

 • Fysiek: Joke Holwerda (10 lessen)
 • Theorie en tekst: Joke Holwerda (6 lessen)  
 • Improvisatie: Aike Vogelzang (7 lessen)  
 • Dans: Marit Bamboe (6 lessen)  
 • Maken: Zen Roorda, Maartje GhijsenAike Vogelzang, Nina van der Woude (4 lessen) 
Jaar 3

(aangepast in verband met het veranderde programma in jaar 2 door de coronacrisis)

 • Dans/fysiek: Marit Bamboe (8 lessen)
 • Improvisatie: Aike Vogelzang (7 lessen)
 • Tekst en speelstijlen: Joke Holwerda (7 lessen)  
 • Maken: Zen Roorda (6 lessen)

Zen Roorda

Aike Vogelzang

Nina van der Woude

Joke Holwerda

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Het leukste aan lesgeven bij VRIJDAG vind ik om het universele persoonlijk te maken en het persoonlijke universeel.

Favorieten

Eric de Vroedt, Bo Burnham, Martin McDonagh

Opleiding

Docent Theater - NHL

Docent Theater

"Ik wil vooral de eigenheid van mensen zien."

Lesgeven bij VRIJDAG

Ik geef les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Ik geef vaak een instapcursus, leg de eerste basis en zie vervolgens hun ontwikkeling door de jaren heen. Daarnaast maak ik voorstellingen met kinderen en jongeren. De betrokkenheid bij de scholen groeit naarmate ze langer les hebben. Vooral de JeugdTheaterschool is een echte community. We stralen als school een serieusheid uit waardoor jongeren gefocust zijn. Mijn insteek is zelfontplooiing, aan het begin van de cursus creëer ik openheid en veiligheid, waardoor iedereen zich gezien en op zijn gemak voelt. Ik hoop dat mensen hun kaders verbreden, niet denken dat kan niet, maar dat ze verrast worden door wat ze zelf kunnen. Ik stuur aan op bewustwording van eigen talent, dat waar je kracht ligt en wil vooral de eigenheid van mensen zien.

Trots op!

‘Urban op de planken’ was een project waar ik aan werkte vanuit de JeugdTheaterschool in samenwerking met Urban House Groningen en waar ik met een nieuwe doelgroep heb gewerkt, urban jongeren. Daarnaast heb ik de voorstelling ‘Like me’ gemaakt onder coaching van theatermaker Gregory Caers, destijds betrokken bij de Kopergieterij. De groep bestond uit elf pubermeiden met wie ik het erg aan de stok heb gehad. Ik heb een enorme stap gezet om die meiden naar de theatraliteit te krijgen. Uiteindelijk gingen ze mee in het proces met als eindresultaat een voorstelling met meerdere lagen waarbij zij zelf bovendien goed begrepen wat ze aan het spelen waren. 

Favorieten

Mijn coach Gregory Caers is een voorbeeld voor me, ik heb wat betreft fysiek werken veel van hem geleerd. Ik ben gefascineerd geraakt door jeugdtheater in België, daar werken ze echt vanuit het ambacht theater, niet vanuit didactiek. De docent is een leermeester die met theater prikkelt en de leerlingen volgen. Kinderen en jongeren worden benaderd als individuen. Die interactie vind ik interessant en is nieuw voor me, binnen mijn opleiding was er juist vooral veel aandacht voor didactisch werken.

Opleiding

NHL opleiding theaterdocent in Leeuwarden

Meer

Ik geef les bij twee andere kunstencentra, de Wonderboom in Winsum en het Kielzog in Hoogezand. Daarnaast werk ik op projectbasis met basisscholieren en middelbare scholieren.

Docent Theater

Lesgeven bij VRIJDAG

Theater is de ultieme manier om het leven te weerspiegelen. Ik streef in mijn lessen naar spelplezier en bewustzijn op het toneel.

Trots op!

Ik ben trots wanneer een project iets teweeg brengt bij zowel het publiek als de speler, wanneer ze geraakt zijn of het ze aan het denken zet. Een project is voor mij nooit af maar altijd in ontwikkeling.

Favorieten

Alle kunstenaars die werken vanuit een groot innerlijk belang.

Opleiding

Toneelschool Arnhem

Meer

Ik ben actrice en werk als zzp'er. Daarnaast ben ik zangeres van de band Okkernoot.

Docent Theater

"Durven betekent heel even je greep te verliezen. Niet durven betekent je leven verliezen." - Kierkegaard

Lesgeven bij VRIJDAG

Wat ik vaak bij spelers probeer te bereiken is het ontwikkelen van technische vaardigheden, met behoud van eigenheid, versterken van wat spelers al hebben. Dus het versterken en ontwikkelen van het zeer persoonlijke. Ik ben tevreden als mensen met plezier op de vloer staan.

Trots op!

Heel recent 'Risjaar Modderfokker den Derde' omdat alles prachtig samenviel: kostuums, decor, muziek, regie en waanzinnig spel door jongeren van de toneelvereniging Eloquentia.

Favorieten

Alex Taylor, meisnerdocent, de beste docent waar ik ooit les van heb gehad; scherp, enorm veilig, maar toch extreem kritisch en onverbiddelijk. Zeer inspirerend. Regisseurs als Theu Boermans (tekstbehandeling, hoe hij zijn grote, monumentale voorstellingen aanpakte - ik was een tijdje zijn regie-assistent) en Gerardjan Rijnders (prachtige montagevoorstellingen met schitterende teksten).

Opleiding

Regie-opleiding, Theaterwetenschappen, Meisnertraining, binnenkort AHK Docent Theateropleiding.

Meer

Nadenken over de inrichting van de Theateropleiding voor Volwassenen.

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
 • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
 • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
 • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld