Theaterschool voor Volwassenen (jaar 1)

Theaterschool volwassenen jaar 1

Startdatum Tijd Dag(en) Locatie Aantal lessen Prijs
14 sep 2021 19.30 - 22.00 dinsdag Noorderbuitensingel 11 33 719,00

Jaar 1 van de opleiding start in september. Neem contact op voor meer info.

De vierjarige Theaterschool voor Volwassenen benadert het theaterambacht vanuit veel verschillende invalshoeken. Het programma bestaat uit diverse trainingen op het gebied van spelen en maken. Je leert geloofwaardig acteren en improviseren en alles over samenspel, inleving en tekstbehandeling. Op een stevige basis van vaardigheden en theorie, ontdek je in de loop van de opleiding welke vorm van theater het beste bij jou past en ga je je hierin bekwamen. Op vrijdagavond 10 en zaterdag 11 september vinden de audities plaats voor het eerste jaar.

Opbouw van de opleiding
Jaar 1  

In het eerste jaar ligt de focus bij het lichaam als instrument: wat kan het, wat doet het, wat vertelt het? We onderzoeken het binnen de blokken Elementair spel, Beweging en Tekst.

Jaar 2

In het tweede jaar gaan we hier dieper op in en gaat de focus meer naar verschillende manieren om een verhaal te vertellen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan verschillende soorten teksten (klassiek en modern werk) en manieren om hiermee om te gaan, in het kader hiervan bezoeken we samen een voorstelling (de kosten hiervoor zijn opgenomen in het cursusgeld). Rolverdieping en personageopbouw staan centraal in het blok Improvisatie. Een geheel andere manier om een verhaal te vertellen is uiteraard vanuit beweging en dans, dit staat centraal in het derde blok.

Jaar 3

Het derde jaar draait om het maken van theater vanuit je eigen fascinatie. We starten met Speelstijlen. Hierbij komen verschillende theaterrichtingen aan bod in relatie tot verschillende manieren van spelen en maken. Daarna kies je als student zelf met welk onderwerp je verder wil, eerst binnen Tekst en daarna binnen het blok Maken vanuit een Fascinatie. Zo doe je ervaring op met verschillende manieren van maken.

Jaar 4

Het vierde en afsluitende jaar werk je het hele jaar aan een voorstelling op basis van een tekst of een onderzoek. Je geeft zelf richting aan het project, onder begeleiding van een docent.

Projecten opleiding-breed

In principe doorloop je het programma van de opleiding van jaar 1 tot 4. Uiteraard kun je daarbinnen je eigen voorkeuren aangeven en (zeker in jaar 3 en 4) je eigen interesses gaan uitdiepen, maar in grote lijnen is het een programma dat vastligt. Een aantal activiteiten echter, gaat dwars door de indeling in jaarlagen heen. Zo laten we de laatste lessen van jaar 1, 2 en 3 de beslotenheid van de groep los en kiest ieder een thema of manier van theatermaken en gaat daar drie weken mee aan de slag. We gaan dan in drie gemengde groepen even freestylen.

We beginnen het jaar ook gezamenlijk: tijdens het selectieweekend voor de eerstejaars jaar, op vrijdag 10 en zaterdag 11 september, gaan de tweede-, derde- en vierdejaars in gemengde groepen aan het werk (je krijgt de keuze uit drie stijlen/onderwerpen/manieren van werken).

Presentatieweekenden

Een ander moment van ontmoeting is tijdens de twee TSV-totaal weekenden: de groepen krijgen de gelegenheid naar elkaars werk te kijken – soms nog work in progress – en dit na afloop met elkaar te bespreken.    

Workshop

Gedurende het jaar organiseren we een (weekend)workshop door een gastdocent/acteur/maker vanuit een bepaalde discipline binnen de theaterwereld waar iedereen zich voor kan inschrijven. Nadere informatie volgt later.   

Voorstellingsbezoek

TSV’ers kunnen zich inschrijven voor bezoek aan voorstellingen die we gezamenlijk voorbereiden door middel van een spelles, lezing, discussie of wat maar van toepassing is. We eten samen en bespreken achteraf de voorstelling. Zodra de theaterprogrammering in Groningen definitief is, informeren we de studenten hierover.

Praktische informatie

We werken met trajecten van 33 weken. Een les duurt 2,5 uur. We starten in jaar 2, 3 en 4 met een gezamenlijke kick-off, dit wordt aangevuld met twee extra repetities en twee presentatiedagen verderop in het lesseizoen. Elk blok wordt afgesloten met een persoonlijke evaluatie waarin de docent van dat blok zijn of haar bevindingen met je deelt.

Tijdsinvestering

Je bent meer tijd kwijt dan alleen de vaste lesuren. Er is af en toe een weekend(dag), soms een voorstellingsavond en af en toe krijg je ouderwets huiswerk, in de vorm van een tekst leren of een script lezen. Reken in totaal op gemiddeld (inclusief de les) een dagdeel per week. Anderzijds hopen we je ook zoveel aan te reiken dat je er de hele week zoet mee zou kunnen zijn, dat moedigen we natuurlijk van harte aan!

Programma
Jaar 1
 • Elementair spel: Nina van der Woude (16 lessen)   
 • Tekst: Zen Roorda (7 lessen)  
 • Fysiek: Joke Holwerda (6 lessen)
 • Theatermaken: Zen Roorda, Maartje GhijsenAike Vogelzang, Nina van der Woude (4 lessen) 
Jaar 2

(aangepast in verband met het veranderde programma in jaar 1 door de coronacrisis)

 • Fysiek: Joke Holwerda (10 lessen)
 • Theorie en tekst: Joke Holwerda (6 lessen)  
 • Improvisatie: Aike Vogelzang (7 lessen)  
 • Dans: Marit Bamboe (6 lessen)  
 • Maken: Zen Roorda, Maartje GhijsenAike Vogelzang, Nina van der Woude (4 lessen) 
Jaar 3

(aangepast in verband met het veranderde programma in jaar 2 door de coronacrisis)

 • Dans/fysiek: Marit Bamboe (8 lessen)
 • Improvisatie: Aike Vogelzang (7 lessen)
 • Tekst en speelstijlen: Joke Holwerda (7 lessen)  
 • Maken: Zen Roorda (6 lessen)

Zen Roorda

Aike Vogelzang

Nina van der Woude

Joke Holwerda

Als theaterdocent is Zen Roorda nieuwsgierig naar de mens achter de speler. Elk individu heeft een eigen bouwwerk aan gedachten, gevoelens en gewaarwordingen. Samen met zijn cursisten onderzoekt hij hun kijk op het leven en hoe die op de vloer tot uiting kan worden gebracht.

Meer weten over Zen en de cursussen die hij geeft?

Aike Vogelzang vindt het met name belangrijk dat er in zijn lessen een veilige sfeer heerst,  waar zijn cursisten zich kunnen ontplooien en bewust worden van hun kracht en talent.

Meer weten over Aike en de cursussen die hij geeft?

Actrice Nina van der Woude is een energieke docent met een goede dosis humor. Ze streeft in haar lessen naar spelplezier en bewustzijn op het toneel en geniet ervan als ze haar cursisten de chemie van het theater kan laten ervaren.

Meer weten over Nina en de cursussen die zij geeft?

Joke Holwerda is van huis uit letterkundige en heeft een grote fascinatie voor tekst in theater; vooral voor de uitwerking die tekst heeft op de beweging en het fysiek van de speler. Ze is altijd op zoek naar de eigenheid van de spelers, het persoonlijke, om dat te ontwikkelen en versterken.

Meer weten over Joke en de cursussen die zij geeft?

Wil je graag meedoen, maar is de cursus voor jou te duur? Je kunt mogelijk aanspraak maken op korting of subsidie. Klik hier voor de voorwaarden.

Ontdek nog meer

Deel deze pagina

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Kies je nieuwsbrief
 • VRIJDAG: cursussen, workshops en activiteiten
 • KultuurLoket: nieuws voor en door het culturele veld van Groningen
 • VRIJDAG in de Buurt: cultureel nieuws uit de wijken van Groningen
Heb je een vraag?

Verplicht veld